Friss hírek

2009.01.27. 05:41

Ma indul a 40. Filmszemle

<p>Kedden kezdődik a jubileumi, 40. Magyar Filmszemle Budapesten. A versenyfilmek száma kereken 100, a seregszemle költségvetése összesen 200 millió forint. A február 3-ig tartó rendezvényen több mint száz külföldi szakember vesz részt. A vetítéseknek a Palace MOM Park, a Budapest Kongresszusi Központ, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Bem mozi ad otthont.</p>

A filmszemle versenyprogramjában 18 játékfilm, 30 kisjátékfilm, 32 dokumentumfilm, 12 tudományos-ismeretterjesztő és 9 tévéfilm, összesen 100 alkotás szerepel. Emellett, 11 játékfilm és 1 tévéfilm nevezése futott be a versenyen kívüli szekcióba.

A szemletanács elnöke a Független Hírügynökségnek korábban elmondta: a díjátadóval egybekötött ünnepi megnyitó január 29-én lesz, de a 40. Magyar Filmszemlét kedden délben nyitják meg a MOM Parkban, és már aznap, több helyszínen nézheti meg a közönséget a versenybe jutott dokumentumfilmeket.

Szintén ekkor kezdődik a versengés az "Év Filmplakátja" díjért. A plakát mustrán nemcsak a versenyben részt vevő alkotásokat nézhetik meg az érdeklődők, hanem a hazai mozikban tavaly bemutatott játékfilmek összes magyar tervezésű filmplakátja szerepel. A közönség a filmszemle helyszínein kihelyezett urnáknál, valamint a filmplakát kiállítás és verseny honlapján - a www.filmplakat.hu-n - szavazhat a művekre.

Bővebb információ és részletes program a Filmszemle hivatalos honlapján, a www.magyarfilmszemle.film.hu oldalon.

Ezek is érdekelhetik