Friss hírek

2009.01.21. 17:22

Ma ér véget a Reneszánsz Év - 2008 programsorozat

<p>A napra pontosan egy évvel ezelőtt útjára indított Reneszánsz Év - 2008 programsorozat lezárásaként szerdán délután a Budavári Palota területén felavatták Mátyás király történetírójának újraöntött szobrát. A humanista tudós, Antonio Bonfini szobrát Andrea Maria Antonini - Ascoli város kultúráért felelős polgármester-helyettese, Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Horváth Csaba főpolgármester-helyettes leplezte le. A Reneszánsz Év - 2008 záróeseményét szerdán este tartják a Magyar Nemzeti Galériában. </p> <p>Hiller István a rendezvényen elmondta: az elmúlt 20 év legnagyobb kulturális programsorozata zárul le a Magyar Kultúra napjának előestéjén. Az oktatási és kulturális miniszter emlékeztetett arra, hogy az eltelt egy évben 300 helyszínen csaknem ezer program várta az érdeklődőket. A több mint 3 millió látogató pedig arra bizonyíték, hogy a kultúra erősebben összeköt, mint a napi politika, vagy a helyi érdekek, hangsúlyozta a tárcavezető.</p>

A Bonfini szobor története 1934-ben kezdődött, amikor Festetics gróf felajánlotta a fővárosnak, hogy a Budai Várban állítsanak emléket az olasz tudósnak. Miután elkészült a budapesti alkotás, a művész a szobor egy újabb példányát Ascoli Piceno (Bonfini szülővárosa) városának ajándékozta. A Várnegyed II. Világháború ostromában a budai Bonfini szobor találatot kapott, és elpusztult. Az Ascoli városnak ajándékozott másolatról sikerült 64 évvel később újra önteni a szobrot, amit szerdától már láthatnak a Várban sétálók.

A Független Hírügynökség kérdésére Hiller István elmondta: a reneszánsz év 4 milliárdos költségvetéséből fedezték a Bonfini-szobrot is. A miniszter hozzátette, a tematikus év kiemelt rendezvényeire fordították a legtöbb pénzt, összesen csaknem 1,5 milliárd forintot. A tematikus év keretében meghirdetett pályázatokra és a kulturális fejlesztésekre 2,6 milliárd forint jutott.

Hiller István egyebek mellett emlékeztetett arra, hogy ebből a keretből , egy 100 millió forintos ráfordítással, újították fel a hazai reneszánsz egyik bölcsőjét, Vitéz János esztergomi érsek egykori dolgozószobáját. Szintén az évad keretében valósult meg a négy nagy budapesti múzeum ( a Budapesti Történeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, és az Országos Széchényi Könyvtár) 4X a reneszánszról című kiállítás-együttese 340 millióból.

Arra a kérdésünkre, hogy a közeljövőben a tárca tervez-e hasonló tematikus kulturális programsorozatot, Hiller István elmondta: itthon ebben az évben Kazinczy Ferencre és Radnóti Miklósra emlékezünk. 2011-ben, pedig amikor Magyarország tölti be az Európai Uniós soros elnökségi tisztségét, Liszt Ferenc emlékév lesz.

A kulturális tárca Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulóján hirdette meg a Reneszánsz Év 2008 programsorozatot. A rendezvénysorozatot Hiller István tavaly a Magyar Kultúra napjának előestéjén, január 21-én nyitotta meg, és a tematikus év napra pontosan egy évvel később zárul.

Ezek is érdekelhetik