Friss hírek

2009.01.25. 16:03

LABDARÚGÁS: A skót szövetség elnöke szerint nem való a foci az olimpiára

<p>Egyáltalán nem való a futball az olimpiára - így véli Gordon Smith, a Skót Labdarúgó Szövetség elnöke. A skót vezető vasárnap nyilatkozott a BBC-nek annak kapcsán, hogy felmerült egy közös brit labdarúgó válogatott indításának ötlete a 2012-es londoni olimpián. Sokak szerint ezzel veszélybe kerül a tagországok önállósága, ezért nem támogatják az ötletet.</p>

Mint ismeretes, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) december végén áldását adta egy közös brit labdarúgó válogatott felállítására, az ötletet azonban csak az angol labdarúgó szövetség támogatta, az észak-ír, a walesi és a skót szövetség viszont ellenzi azt. Utóbbi vezetője, Gordon Smith szerint a foci - akárcsak a tenisz - egyáltalán nem való az ötkarikás játékokra. Nagy-Britannia 1972-ig indított csapatot az olimpián, azóta viszont egyszer sem szerepeltek a játékokon a brit focisták.

A közös csapat kérdése egyébként máshol is feszültséget okozhat: míg a FIFA támogatja az ötletet, az európai szövetség (UEFA) elzárkózik ugyanis az összevonástól. Michel Platini elnök szerint ez a lépés súlyosan károsíthatja a tagországok, így Skócia, Észak-Írország és Wales válogatottjainak függetlenségét.

Ezek is érdekelhetik