Friss hírek

2009.01.29. 09:07

Közgyűlés dönt a százmilliókról - Hajdú Bihari Napló

<p>Balmazújváros fenntartja több mint 400 millió forintos követelését Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzatok Vízmű Zrt.-vel szemben - erősítette meg a megyei napilapnak a társaság vezérigazgatója. Az ügy kapcsán rendkívüli közgyűlést hívnak össze a 72 érintett település részére a közeljövőben. A vízmű vezetője szerint összeomolhat a szolgáltatás, ha a követelést érvényesítik.</p>

Remélik, hogy Balmazújvárosnak nem ez a szándéka, és a közgyűlésen megfelelő megoldás születik a törlesztésre. A gyűlés döntésétől függ, hogy pénz visszafizetése milyen módon történik, vagy egyéb megoldás is születhet â013 tudta meg a Napló Kovács Lászlótól, a vízmű vezérigazgatójától.

Balmazújvárosnak két dolog fontos: jusson vissza a több száz millió forint, és a vízmű a településen élők érdekében működjön - ez már Tiba István Balmazújváros polgármesterének álláspontja.

A városvezető szerint nem céljuk, hogy tönkretegyék a céget. A helyzetről az érintett polgármestereket értesítették, a követelés visszafizetésének lehetséges módjára javaslatokat tettek.

Az egyik lehetséges megoldás, hogy a részvénytársaság vagyonából a jelenleginél nagyobb mértékben részesül a balmazújvárosi önkormányzat, de az is lehetséges, hogy a vízmű a települések lakosságától beszedett, megemelt díjakból fizeti vissza a pénzt. A városban a víz- és csatornadíjakat a Hajdú-Bihar Megyei Vízmű Zrt. végzi. A helyi díjakat törvény szerint az önkormányzat határozza meg. A társaság azonban a bírósági döntés szerint 5 év alatt 414 millió forinttal többet szedett be, amit most vissza kell fizetnie.

Ezek is érdekelhetik