Friss hírek

2009.01.27. 13:21

KLÍMA - A felmelegedést már nem lehet visszafordítani a következő ezer évben

<p>A klímaváltozást már nagyrészt nem lehet visszafordítani a következő ezer évben, akkor sem, ha sikerülne azonnal leállítani a széndioxid-kibocsátást - állítja ki egy friss amerikai tanulmány.</p>

A tanulmány szerint a klímaváltozást "már nem lehet visszacsinálni" a következő ezer évben, a felszíni hőmérsékletek, a csapadék és a tengerszint már nem befolyásolható akkor sem, ha azonnal teljes mértékeben meg tudnánk szüntetni a CO2-kibocsátást.

A tanulmányt az Amerikai Országos Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) készítette. Ez az országos hatáskörű kormányhivatal tengeri és légköri időjárás-előrejelzéssel, környezetvédelmi előírások kiadásával és tudományos kutatással foglalkozik.

A tanulmány a Proceedings of the National Academy of Sciencesben, az amerikai tudományos akadémia hivatalos lapjában jelent meg.

A szerzők azt vizsgálták, hogy milyen hatása lesz annak, ha a levegő széndioxidszintje a mai 385 milliomodhoz képest tovább növekszik, és annak, ha a CO2-kibocsátás a növekedés után egyszerre teljesen megszűnik. Az ipari korszak előtt a légkör széndioxid-tartalma 280 milliomod volt.

A tanulmány szerint a légkör széndioxid-tartalmának 2000 és 2100 között bekövetkező növekedése elkerülhetetlenül "beprogramozza" a tengerek vízszintjének emelkedését. A tengerszintek emelkedése viszont visszafordíthatatlan földrajzi változásokat idéz elő, számos part menti terület vagy sziget víz alá kerül. Egyidejűleg évszázadokra csökkenni fog a csapadék. Egyes régiókban kevesebb lesz az ivó- és öntözővíz, gyakoribbá válnak a tűzvészek, megváltoznak az ökorendszerek, terjeszkedni fognak a sivatagok - hívja el a figyelmet az amerikai tanulmány.

Ezek is érdekelhetik