Friss hírek

2009.01.19. 15:06

Kijelölték az új belügyminisztert Romániában

<p>Új tárcavezetőt jelölt Bukarestben a Belügyminisztérium élére a Szociáldemokrata Párt (PSD), Liviu Dragnea személyében. A belügyminiszteri tisztség egy héttel korábban, az e funkcióban alig három hetet töltött Gabriel Oprea lemondásával üresedett meg, az új tárcavezető kinevezéséig Dan Nica kormányfőhelyettes vette át a belügy irányítását.</p>

Dragnea jelölését Emil Boc kormányfőnek is jóvá kell hagynia, Traian Basescu államfő pedig elnöki rendelettel iktatja tisztségbe a tárcavezetőt.

A Szociáldemokrata Párt és a Demokrata-Liberális Párt közötti koalíciós szerződés szerint a belügyi tárcát a PSD jelöltje vezeti, így nincs akadálya az új jelölt kinevezésének.

A 46 éves, mérnök végzettségű Liviu Dragnea közigazgatási vezetői képesítéssel is rendelkezik. A Teleorman megyei PSD elnöke, a tavaly nyári helyhatósági választásokon pedig harmadszorra is elnyerte a megyei önkormányzat elnöki tisztségét. Dragnea 2000 előtt az egykori Demokrata Párt tagja és alelnöke volt. A szociáldemokratákhoz a 2000-es parlamenti választások után igazolt át, öt év múlva pedig a párt alelnökévé választották.

Ezek is érdekelhetik