Friss hírek

2009.01.24. 05:46

Kiemelték a Hudson-folyóba zuhant gép hajtóművét

<p>Kiemelték pénteken a New York-i Hudson-folyóból annak a repülőgépnek a bal hajtóművét, amelyik több mint egy hete hajtott végre kényszerleszállást a vízen - közölte a feladatot felügyelő amerikai hadsereg műszaki alakulata. A US Airways légitársaság Airbus A-320-as típusú gépe múlt hét csütörtökön hajtott végre kényszerleszállást a folyón, miután mindkét hajtóműve leállt. Az előzetes vizsgálatok szerint a gép madárrajnak ütközött, és amiatt álltak le a motorjai. A balesetet mindenki túlélte. .</p>

A hajtóművet kiemelték a folyóból, egy uszályra rakták, hogy egy New Jersey-ben található telephelyre szállítsák, ahol a lezuhant gép többi részét tárolják - közölte az amerikai hadsereg szóvivője. A gépről a leszálláskor leszakadt hajtóművet a becsapódás helyszínétől nem messze találták meg.

Nyomozók a héten a gép jobboldali hajtóművén "puha testtől" származó becsapódási nyomokat, valamint egy madártollat találtak, amely azt az elméletet erősíti, hogy a gép madárrajjal ütközött, és azért állt le egyszerre mindkét hajtóműve.

A US Airways repülőgépe január 15-én, néhány perccel a felszállást követően, helyi idő szerint délután hajtott végre kényszerleszállást a New York-i Hudson folyón, miután a pilóta közölte az irányítótoronnyal, hogy "madárbaleset" miatt leálltak a gép motorjai. Az utasszállítón 150 utas és ötfőnyi személyzet tartózkodott, akik valamennyien épségben élték túl a balesetet.

Ezek is érdekelhetik