Friss hírek

2009.01.29. 07:57

Ismét csempészalagutakat bombázott az izraeli légierő

<p>Újabb támadást intézett csütörtök reggel az izraeli hadsereg a Gázai övezet ellen: egy izraeli harci repülőgép palesztin csempészalagutat bombázott az egyiptomi határ közelében - közölte az AFP szemtanúk beszámolójára hivatkozva. A támadás hírét az izraeli hadsereg is megerősítette.</p>

"Légicsapást hajtottunk végre Rafah városának környékén egy fegyvercsempész-alagút ellen, miután szerda este rakétatámadás érte Izrael déli területét" - közölte az izraeli hadsereg szóvivője. A légitámadás szemtanúk szerint Rafah keleti részén történt, ahonnan több csempészalagút is indul. A bombázásban az eddigi információk szerint senki sem sebesült meg.

Az izraeli hadsereg a légicsapás előtt nem sokkal közölte, hogy szerda este rakétát lőttek ki a Gázai övezetből a dél-izraeli Ofakim város irányába, a lőszer azonban végül egy lakatlan területen csapódott földbe. A rakétatámadásért az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű szervezet, a Fatah egyik fegyveres szárnya vállalta a felelősséget.

Két nappal korábban már történt egy hasonló rakétatámadás, amelyre az izraeli hadsereg szintén a csempészalagutak elleni légicsapással válaszolt. Izrael december végén indított offenzívát a radikális Hamász szervezet ellen. A 22 napig tartó támadássorozat egyik célja az volt, hogy megsemmisítsék a csempészjáratokat Gáza és Egyiptom között. Izrael és a Hamász január 18-án hirdetett tűzszünetet, ezután az izraeli csapatok kivonultak az övezetből.