Friss hírek

2009.01.20. 05:14

Gyurcsány Ferenc Ománba és Katarba látogat

<p>Keddtől csütörtökig hivatalos látogatásra Ománba és Katarba utazik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, ahol többek között Magyarország energiaellátásának kibővítéséről tárgyal a két közel-keleti ország vezetőivel.</p>

A kormányfő találkozik Qaboos Bin Said Al-Said ománi szultánnal és Hamad Bin Jassem Bin Jabr Al-Thani katari miniszterelnökkel is. A kétoldalú tárgyalásokon szó lesz a térségből származó cseppfolyós földgáz esetleges behozataláról. A tervek szerint Horvátországból érkezne az ománi és katari gáz Magyarországra. Horvátországban a tervek szerint 2012-ben nyílna cseppfolyós gáz terminál.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Ománi Szultánságban, illetve Katar Államban folytatott megbeszélései során az energetikai kérdések mellett a Magyarországra érkező befektetések felgyorsításáról is tárgyalásokat folytat majd. A két közel-keleti ország vezetőivel és szakminisztereivel folytatott megbeszéléseken szó lesz emellett a turizmusfejlesztésről, illetve a magyarországi ingatlanfejlesztés lehetőségeiről is. Magyarország uniós tagállamként, mint logisztikai központ is vonzó lehet a két ország számára.

A megbeszélések napirendjén szerepelnek továbbá azok a kérdések is, amelyek együttműködési lehetőséget biztosíthatnak Magyarország és a térségbeli országok számára, elsősorban az energetika, az IT-szektor, valamint a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a víz- és hulladékgazdálkodás, a környezetvédelem, a biotechnológia, a gyógyszeripar és a szakoktatás terén. A kormányszintű megbeszélések mellett üzletember-találkozók is lesznek az Öböl menti országokban.

Ezek is érdekelhetik