Friss hírek

2009.01.29. 16:43

FŐVÁROSI KÖZGYŰLÉS - Olcsóbb lesz a távfűtés Budapesten

<p>Február 1-jétől a távfűtés alapdíja 5, a hődíj pedig 3,5 százalékkal csökken Budapesten, megszűnik viszont egy korábbi, 2,5 százalékos árengedmény - a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki döntése éves szinten 1,5 százalékos díjcsökkenést jelent. Mivel emellett a budapesti fogyasztók díjkedvezmény is kapnak a Főtávtól, illetve januártól alanyi jogon jár állami támogatás a távfűtéses lakásban élőknek, így a számítások szerint egy átlagos lakásban összességében 8,5 százalékkal, azaz 23 ezer forinttal kell majd kevesebbet fizetni.</p>

Február 1-jétől a távfűtés alapdíja 5, a hődíj 3,5 százalékkal csökken Budapesten, megszűnik viszont a 2,5 százalékos területi energetikai árengedmény. A Fővárosi Közgyűlés által elfogadott javaslat a számítások szerint egy átlagos, 52 négyzetméteres lakásban éves szinten 1,5 százalékkal, azaz 4000 forinttal csökkenti a távhőszámlákat. A döntést a Főtáv belső megtakarítása teszi lehetővé. Emellett a Főtáv és a Budapesti Erőmű Zrt. közötti megállapodás eredményeképpen a fővárosi távhőszolgáltató díjkedvezményt nyújt a budapesti fogyasztóknak Ez egy átlagos lakás éves hődíj-költségét 12 ezer forinttal csökkentheti. A csökkenés harmadik eleme az állami támogatás: januártól azok, akik nem jogosultak szociális alapon támogatásra, hat hónapon át havi 1150 forint juttatást kapnak, ami éves szinten csaknem 7000 forint.

Így a jelenleg érvényes díjakhoz képest összességében 8,5 százalékkal, azaz csaknem 23 ezer forinttal csökken egy átlagos lakás távhőköltsége Budapesten.

Az idei rendkívüli hideg miatt várhatóan szokatlanul magas januári távhőszámlák érkeznek majd a fogyasztókhoz. Számítások szerint egy átlagos lakásban a számla elérheti a 40 ezer forintot, ami 30 százalékkal több a tavaly januárinál. A Főtáv ezért részletfizetést tesz lehetővé. A januári számla 60 százaléka március 10-ig fizethető ki, a fennmaradó 40 százalékot pedig áprilisban, májusban és júniusban, három egyenlő részletben kamatmentesen lehet törleszteni. Ha marad a tavalyihoz képest hideg idő, a lehetőség a februári számlákra is érvényes lesz.

Ezek is érdekelhetik