Friss hírek

2009.01.22. 09:54

Elsüllyedt a hajójuk - ausztrálok mentették ki az indonéz halászokat

<p>Egy összetákolt szerkezeten hánykolódó halászokat mentett ki egy ausztráliai, haszonállatokkal kereskedő cég teherhajója a Jáva-tengeren. A három halász - elmondásuk szerint - már hét napja sodródott a tengeren az elsüllyedt hajójuk darabjaiból eszkábálti vízi alkalmatosságon.</p>

Bár az eset a múlt héten történt, a halászokat kimentő ausztrál cég csak csütörtökön adott hírt a történtekről. Közleményük szerint az indonéziai halászok a körülményekhez képest meglehetősen jó állapotban vannak. Hét napos tengeri hánykolódás után kiszáradtak és rendkívül éhesek voltak, de a történtekhez képest viszonylag egészségesen sikerült kimenteni őket a vízből.

Az esetről napokkal azután adtak hírt, hogy Ausztrália partjainál szombaton két férfit halásztak ki a vízből, akik azt állították: myanmariak, és december 23-án elsüllyedt a 10 méter hosszú, fából készült halászhajójuk. Elmondásuk szerint az elsüllyedt hajón rajtuk kívül még 18-an voltak de az ausztrál tengeri mentőszolgálat szerint semmi esély arra, hogy a többiek életben legyenek, ezért nem indultak a keresésükre, és ezután 25 napig hánykolódtak egy hűtőládában az óceánon.

Történetükkel kapcsolatban az ausztrál bevándorlási hatóságnak egyre több a kételyük. Szerintük szerint ugyanis a hajótöröttek csak úgy maradhattak életben heteken keresztül, ha ezalatt ivóvízhez jutottak. De a férfiak azt állították, hogy kizárólag a hűtőláda alján maradt halakkal táplálkoztak több mint három héten át.

Ezek is érdekelhetik