Friss hírek

2009.01.21. 08:36

Élelmiszert energiáért? - Gyurcsány Ferenc Ománban tárgyal

<p>A cseppfolyós földgáz Magyarországra juttatásáról is tárgyalt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden és szerdán Ománban. A magyar kormányfő szerdán hangsúlyozta: a tárgyalásokon szóba került, hogy Magyarország élelmiszert adhatna energiáért cserébe Ománnak. Gyurcsány Ferenc egyébként a rendszerváltás óta a magyar külpolitika harmadik hangsúlymódosításának nevezte első hivatalos ománi és katari látogatását.</p>

A kormányfő kiemelte, Magyarország és azon belül a MOL tárgyalásokat folytat Ománnal arról, hogy a 2011-2012-től a tervek szerint addigra megépülő horvátországi cseppfolyós földgáz (LNG) terminálon keresztül közel-keleti földgáz érkezhessen Magyarországra. Gyurcsány Ferenc elmondta: a tervezett LNG terminál évente 5-10 milliárd köbméter földgázt tudna fogadni, ami nagyságrendileg ugyanannyi, mint Magyarország jelenlegi éves orosz gázimportja. A miniszterelnök hozzátette: Omán vezetőivel folytatott tárgyaláson szóba került, hogy míg Magyarországnak nagy mennyiségű energiaimportra, addig Ománnak élelmiszer behozatalra van szüksége. Ezért a két ország megvizsgálja az olajért vagy gázért élelmiszert program lehetőségét is.

Gyurcsány Ferenc a magyar külpolitika harmadik hangsúlymódosításának nevezete közel-keleti látogatását. A magyar kormányfő szerint, amíg a 90-es évek az európai és atlanti szövetség megerősítéséről, a 2000-es évek pedig Kína és a Távol-Kelet felé való nyitásról és az Oroszországgal való kapcsolat felújításáról szóltak, addig a magyar diplomácia most az Öböl térsége felé nyit. Ennek első jeleként látogat Gyurcsány Ferenc kedd és csütörtök között Ománba és Katarba, valamint a tervek szerint ősszel Kuvaitba és Szaúd-Arábiába.

A kormányfő elmondta: Magyarország és Omán szerdán beruházás védelmi, az ipari és kereskedelmi kamarák közötti együttműködési, valamint külügyminisztériumi együttműködési megállapodást ír alá. A Független Hírügynökség kérdésére a kormányfő elmondta: bár egyelőre nincs megállapodás, de a tárgyalásokon szóba került és Omán is támogatta, hogy a jövőben magyar állampolgárok is könnyített eljárásban kaphassanak ománi vízumot.

Ezek is érdekelhetik