Friss hírek

2009.01.20. 13:05

Egymillió embert érint a TB informatikai programjának hibája

<p>Több mint egymillió ember adatai sérültek meg hétfőn, amikor az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által működtetett informatikai rendszerben hiba keletkezett - jelentette be kedden Farkasinszki Ildikó, az OEP Nyilvántartási Főosztályának vezetője. A hiba miatt a rendezett jogviszonyú biztosítottak is piros lámpát, azaz helytelen igazolást kaphattak, amikor háziorvosuknál, patikákban, vagy más egészségügyi ellátónál jelentkeztek.</p>

A hiba akkor keletkezett, amikor hétfőn hajnalban frissítették a tb jogviszonyokat nyilvántartását támogató informatikai rendszert. "A programhiba kicsi volt, de nagy kárt okozott" - mondta Farkasinkszki Ildikó. A frissítés egymillió biztosított jogviszonyát érintette, de hogy valójában hétfőn mennyien vettek igénybe egészségügyi szolgáltatást, nem tudni. Mindenesetre sok bejelentés érkezett hétfőn, főleg patikákból, hogy a korábban rendezett jogviszonyú kuncsaftjuk tb számát beütve a számítógépbe piros lámpát jelez a rendszer.

A főosztályvezető azt is elmondta: a programhibát már hétfőn kijavították, de a kárelhárítás valószínűleg szerdáig eltart. Szerencsére a helyes adatokról van mentett változat, tehát jelenleg ennek visszaállítása zajlik - tette hozzá.

Az OEP értesítette a rendszergazdákon keresztül az egészségügyi szolgáltatókat: addig, amíg nem áll teljesen helyre az informatikai rendszer, nem kell figyelmeztetniük a rendezetlen jogviszonyú betegeket - mondta Farkasinszki Ildikó, egyúttal emlékeztetett: a jogszabályok szerint mindenki megkapja az egészségügyi ellátást függetlenül attól, hogy a számítógép piros vagy zöld lámpát mutat. A piros lámpa esetén csupán annyi történik, hogy a beteget a tényről tájékoztatják és megkérik rendezze jogviszonyát. Az OEP mostani értesítése arról szól, hogy a kárelhárítás idejére függesszék fel ezt a betegtájékoztatót - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik