Friss hírek

2009.01.29. 08:37

EGÉSZSÉG - Minden influenzára jó oltóanyagon dolgoznak Japánban

<p>Japán kutatók csütörtökön bejelentették, hogy olyan védőoltást fejlesztenek ki, amely a mutálódó influenzavírus ellen is jó. Sőt, a vakcina hatásos lehet a rettegett H5N1-es madárinfluenza-vírus esetleges új variánsai ellen is.</p>

Az oltóanyagot olyan egereken próbálták ki, amelyekbe emberi géneket ültettek. A kísérletekben a vakcina akkor is működött, amikor a vírus módosult, közölte Ucsida Tecuja, a japán országos járványtani intézet kutatója.

A szokásos influenzaoltások a vírus burkának egy fehérjéjét használják. Ez váltja ki a szervezet immunrendszeréből a védekezési reakciót, az ellenanyag kitermelését. Ez az ellenanyag azután hatásos, amikor a tényleges vírus bejut a szervezetbe. Csakhogy a vírus burka gyakran mutálódik, ilyenkor a korábban kidolgozott vakcina hatástalanná válik.

Az az oltóanyag, amelyen a japán kutatók dolgoznak, nem a vírus burkának, hanem belsejének egy fehérjéjén alapul, mert ez ritkán változik. A kísérletekben a Soviet-A és a Hongkong-A vírustípust használják, valamint a H5N1-es madárinfluenzát.

"Arra számítunk, hogy a H5N1 új változatai ellen is jó lesz" a vakcina, jelentette ki az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva Ucsida.

A H5N1 madárinfluenza ma emberre csak szélsőséges esetekben tud átjutni szárnyasokról, emberről emberre még nem terjed. De a szakemberek szerint bármikor kialakulhat olyan változata, amely könnyen fertőz embereket is. Akkor világjárványt fog okozni, amelynek több száz millió ember esik áldozatul.

A japán kísérleti oltóanyagból csak jó pár év múlva lehet gyakorlatban is használható vakcina. Előbb még újabb egérkísérleteken kell bizonyítani a biztonságos voltát, később pedig feltehetően nagyobb állatokon is ki kell próbálni, mielőtt szóba kerülhet az embereken való tesztelés.

A kutatásban a járványtani intézet mellett a Hokkaidói Egyetem, a Szaitama Orvosegyetem és a NOF vegyipari cég vesz részt.

Hasonló vakcinán - amely a vírus belsejét támadja - máshol is dolgoznak a világon, például az Oxfordi Egyetemen.

Ezek is érdekelhetik