Friss hírek

2009.01.28. 09:11

EGÉSZSÉG - Az útkereszteződésben mobilozó gyerek 43 százalékkal többször kerül életveszélybe

<p>Amerikai tudósok kísérletekkel igazolták, hogy a gyerekeket sokkal könnyebben üti el az autó, ha mobiloznak, miközben áthaladnak az útkereszteződésben. Az Alabamai Egyetem kutatói 10-11 éves gyerekeket vizsgáltak virtuális útkereszteződésben. A kísérleti alanyok számára óriási kivetítőkön szimulálták a forgalmat, a padlón pedig lépésérzékelők rögzítették, ha a gyerekek veszélyes helyre léptek.</p>

A kísérletben 77 gyerek vett részt, mindegyik hatszor kelt át az útkereszteződésen mobiltelefon nélkül, majd hatszor úgy is, hogy közben használta a mobilt.

Kiderült, hogy amikor a gyerekek mobilozás közben keltek át, 20 százalékkal kevesebbszer néztek körül mindkét irányban, olyankor is elindultak a zebrán, amikor sokkal kevesebb idő állt rendelkezésükre a közeledő autó előtt. Az életveszélyes helyzetek száma 43 százalékkal volt magasabb.

Még azok a gyerekek is, akik jól bántak a mobiltelefonnal, illetve általában átlagon felül figyelmesek szoktak lenni, rosszul becsülték fel az úttesten való átkeléshez szükséges időt, ha közben mobiloztak.

Az eredmények riasztóak, ha figyelembe vesszük, hogy a gyerekek milyen nagy százalékának van mobilja. Amerikai adatok szerint az év végére várhatóan a 8-12 éves gyerekek 54 százaléka rendelkezik majd telefonnal.

A kísérletről a Pediatrics című orvosi folyóirat februári száma közöl beszámolót.