Friss hírek

2009.01.28. 20:12

Csütörtök hajnaltól vasutassztrájk Németországban

<p>Két német vasutas ágazati szakszervezet szerdán bejelentette, hogy csütörtökön reggel fél öttől figyelmeztető munkabeszüntetést tartanak. A Deutsche Bahn (Német Vasút/DB) szerint az eddigi tarifatárgyalások nem vallottak kudarcot, ezért teljesen felesleges az utasok millióinak kellemetlenséget okozó sztrájk.</p>

Norbert Hansen, a Német Vasút (DB) személyzeti főnöke feleslegesnek nevezte a 130 ezer foglalkoztatottat képviselő két ágazati szakszervezet, a Transnet és a GDBA sztrájkfelhívását. Hansen szerint az elmúlt napok tarifatárgyalásai során elmozdulás történt a jobb munkakörülményeket és magasabb bért követelő érdekvédelmi csoportok céljai felé.

A szakszervezet viszont nem tartja kielégítőnek a munkáltató ajánlatait, ezért csütörtök hajnaltól részben megbénulhat a legnépesebb Európai Uniós tagállam vasúti közlekedése. A ZDF német közszolgálati televízió szerda délutáni értesülései szerint a csütörtökön reggel fél öttől kezdődő többórás sztrájk több nagyvárosban, így Berlinben, Münchenben, Nürnbergben, Kölnben, Hamburgban, Düsseldorfban, Magdeburgban is káoszhoz vezethet.

Amint ez már Németországban szokásos, a vasúti sztrájk fő nyertesei a taxisok, autókölcsönzők, a távolsági buszjáratok üzemeltetői és a belföldi légitársaságok.

Ezek is érdekelhetik