Friss hírek

2009.01.20. 20:41

Az ombudsman szerint gond van a vagyonosodási vizsgálatokkal, a pénzügyminisztérium szerint minden rendben

<p>Nincs megfelelő törvényi felhatalmazása az adóhatóságnak arra, hogy az adóalanyok jövedelmei mellett a kiadásaikat is vizsgálja. Az APEH emellett nem tájékoztat megfelelően arról, mennyi ideig kell megőrizni az adózással kapcsolatos iratokat - állítja az állampolgári jogok biztosa. A Pénzügyminisztérium szerint azonban a jogi szabályozás rendezett, korábban az Alkotmánybíróság sem talált benne kivetnivalót.</p>

Szabó Máté országgyűlési biztos szerint az APEH nem rendelkezik megfelelő törvényi felhatalmazással ahhoz, hogy az adóellenőrzés során adatokat kérjen a jövedelmek felhasználásáról. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa figyelmeztetett, hogy a tisztességes eljáráshoz való jogot, a jogbiztonságot csorbítja, ha az APEH az előzetes tájékoztatásával ellentétben vizsgálja az iratmegőrzési kötelezettségen kívül eső, már elévült időszakot és ehhez az igazolásokat, bizonyítékokat az adózóktól várja. Az ombudsman sürgette: előzzék meg, hogy a vagyonosodási vizsgálatok a kapcsolódó ellenőrzések miatt elhúzódjanak, és rögzítsék törvényben az ellenőrzés befejezésének objektív határidejét.

Az ilyen visszásságok elkerülése érdekében a biztos kezdeményezte az APEH elnökénél az adózói kötelezettségeket taglaló tájékoztatás, valamint az ellenőrzések gyakorlatának felülvizsgálatát. Az állampolgári jogok biztosa javasolta a pénzügyminiszternek, hogy gondoskodjon a megfelelő törvényi alapok meghatározásáról, figyelembe véve az ombudsmani vizsgálat megállapításait.

Szabó Máté közleményére a Pénzügyminisztérium is közleményben válaszolt: eszerint a vagyonosodási vizsgálatok jogszabályi háttere alapvetően rendezett. Az APEH a hatályos jogszabályok alapján alkalmazza a vagyonosodási vizsgálatokat az eltitkolt jövedelmek feltárására, a be nem fizetett adók behajtására. Míg korábban az adóhivatal évente néhány száz ilyen jellegű vizsgálatot végzett, addig 2007-ben 2008-ban összesen csaknem 20 ezret. A feltárt adókülönbözet több mint 70 milliárd forint volt.

A Pénzügyminisztérium fontosnak tartja a vagyonosodási vizsgálatok folytatását, mivel ez az eljárás az egyik legeredményesebb adóhivatali eszköz az adó eltitkolásának visszaszorításához. A tárca szerint az eljárások során érvényesül a jogbiztonság követelménye, és nem sérül a tisztességes eljáráshoz való jog.

A Pénzügyminisztérium keddi közleményéből az is kiderül, hogy a vagyonosodási vizsgálatok a személyi jövedelemadó bevallások utólagos ellenőrzését jelentik, melyek során az APEH becslés útján állapítja meg az eltitkolt adót. Az adóhatóságnak kell bizonyítania azt, hogy a becslés feltételei fennállnak, majd ez alapján részletes indoklással ellátva megállapítja az eltitkolt adót. Ha az adózó ettől eltérőt állít, ezt már neki kell igazolnia. A becslés jogintézményét az Alkotmánybíróság több határozatában is vizsgálta és az alkotmányos előírásokkal összeegyeztethetőnek találta - tették hozzá.

Ezek is érdekelhetik