Friss hírek

2009.01.22. 10:12

Átvették megbízóleveleiket a régi-új budapesti színidirektorok

<p>A Magyar Kultúra napján, csütörtökön reggel adta át Demszky Gábor főpolgármester és Horváth Csaba főpolgármester-helyettes három budapesti színház újonnan kinevezett igazgatójának a megbízólevelét. Eszenyi Enikő a Vígszínházat, Kerényi Miklós Gábor a Budapesti Operett Színházat, Zimányi Zsófia pedig a Thália Színházat irányítja február 1-jétől.</p>

Demszky Gábor elmondta: a gazdasági válság hatásait ebben az évben a főváros is megérzi majd. Nagyon nehéz év lesz Budapesten is, és ez minden bizonnyal kihat majd a kulturális életre. A főpolgármester ugyanakkor hangsúlyozta, a fővárosi színházak stabil működése nem lesz veszélyben, nominálisan nem fog csökkenni a támogatási összeg. Demszky Gábor a kedden beiktatott amerikai elnököt idézte, aki azt mondta: "nem versengeni kell, hanem együttműködni". A főpolgármester szerint Barack Obama gondolatát folytatva a színházi életben is ennek az időszaknak kell bekövetkeznie. Demszky Gábor kijelentette: egy nagyon fontos feladata van a fővárosi önkormányzatnak, hogy ne szóljon bele a művészeti kérdésekbe, a kinevezett színidirektorok teljes alkotói szabadsága biztosított.

Zimányi Zsófia, aki a a Budapesti Fesztiválközpont Kht.ügyvezető igazgatója is egyben, hangsúlyozta: a Thália befogadó színház volt, és az is marad. Ugyanakkor a következő évadtól a fesztivál sikeres előadásai, amiket eddig játszóhely híján nem tudtak tovább repertoáron tartani, helyet kapnak a műsorban. Az újonnan kinevezett igazgató arról is beszélt, hogy keresik annak a lehetőségét, hogy olyan szponzori együttműködéseket hozzanak tető alá, amelyek újabb produkciók létrehozását segítik.

Eszenyi Enikő arról beszélt: számára felemelő feladat művészként és nőként egyaránt ennek a nagymúltú teátrumnak az irányítása. A Kossuth-díjas színésznő hozzátette, az egész életét meghatározza a Vígszínház, hiszen 25 éve tagja a társulatnak. Eszenyi Enikő hangsúlyozta: sok tehetséges ember koordinátora szeretne lenni egy "nyitott színházban".

A régi-új színidirektor Kerényi Miklós Gábor, aki 2001 óta irányítja az Operettszínházat, azt emelte ki, hogy az elmúlt időszakban, amióta két tagozatúvá (operett és musical) vált a teátrum, sokat erősödött a Budapesti Operettszínház. Az elv az, hogy olyan zenés színházi előadások szülessenek, amelyek nem csak szórakoztatnak, hanem elgondolkodtatnak.

A fővárosi önkormányzat kulturális bizottsága december 11-én döntött a Vígszínház, a Thália Színház és a Budapesti Operettszínház új vezetőiről. Mindhárom színidirektor megbízatása 5 évre, 2009. február 1-jétől 2014. január 31-ig szól.

Ezek is érdekelhetik