Friss hírek

2008.08.07. 14:44

Választásokat igér a katonai junta Mauritániában

<p>Mihamarabb választásokat akar tartani a mauritániai katonai junta, amely szerdán ragadta magához a hatalmat a nyugat-afrikai országban - jelentette az AFP. Szinte minden ország elítéli a puccsisták akcióját, amellyel elmozdították hivatalából az első, demokratikusan választott vezetést.</p>

A szerdai, vér nélküli puccs után most a 11 fős, úgynevezett Katonai Tanács birtokolja a hatalmat Mauritániában. Helyszíni jelentés szerint az országban viszonylagos nyugalom van, ugyanakkor a junta támogatói csütörtökön több ezres felvonulást tartottak a nyugat-afrikai ország fővárosában. A tüntetők az Elnöki Gárda volt parancsnokát, az egyetlen lövés nélküli hatalomátvételt vezető Mohamed Ould Abdel Azizt éltették. Sokan pedig olyan transzparenseket tartottak a magasba, amelyeken az elűzött elnököt bírálták.

A junta vezetője mihamarabbi választásokat igért népének csütörtökön, hogy visszaállítsák a demokráciát a szaharai országban, de a procedúra időpontjáról egyelőre semmit nem tudni. A külföldi vezetők és nemzetközi szervezetek egyöntetűen elítélik a hatalomátvételt, amellyel Mauritánia első szabadon választott elnökét buktatták meg. A puccs közvetlen kiváltó oka az volt, hogy Sidi Ould Cheikh Abdallahi elnök leváltotta a hadsereg több magas rangú vezetőjét, többek között az Elnöki Gárda első emberét, aki végül a szerdai akciót levezényelte. Az államfő azzal vádolta őket, hogy politikai válságot idéztek elő az országban.

Az ország kormányfője, valamint Abdallahi elnök több kormánytaggal együtt továbbra is őrizetben van. Az államfőt az Elnöki Gárda főhadiszállásán, míg a miniszterelnököt egy laktanyában tartják fogva, a többiek hollétéről azonban még mindig nincs hír.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!