Friss hírek

2008.08.14. 13:26

Tardoskedden várhatóan az esetleges Gyurcsány-Fico találkozóról is szó lesz

<p>Informális egyeztetést tart augusztus 23-án Dušan Čaplovič szlovák miniszterelnök-helyettes és Kis Péter magyar kancelláriaminiszter a dényugat-szlovákiai, zömmel magyarok lakta Tardoskedd településen, az ottani Szent István-napi ünnepségen. Erről a pozsonyi Új Szó napilap számolt be csütörtöki számában.</p>

"A Szent István-nap alkalmából találkozunk a falu ünnepségén" - mondta a szlovákiai magyar újságnak a miniszterelnök-helyettes. Kiss Péter Čaplovič meghívására utazik Szlovákiába. "Legutóbb Pilisszántón találkozott egymással a két miniszter" - emlékeztet a lap. Akkor megállapodtak, hogy a miniszterelnökök hivatalos találkozóját megelőzően több olyan, a bizalmi viszonyokat építő informális megbeszélést is tartanak, amely elvezethet a kétoldalú miniszterelnöki tárgyaláshoz.

Robert Fico és Gyurcsány Ferenc az előzetes tervek szerint júniusban találkozott volna, ám a második legnagyobb pozsonyi kormányerőt, a Szlovák Nemzeti Pártot vezető Ján Slota Szent Istvánt sértő kijelentései miatt - budai szobrára utalva "lovas bohócnak" nevezte az államalapító királyt - elmaradt a tanácskozás.
Legutóbb júniusban, a brüsszeli uniós csúcson váltott néhány szót a két miniszterelnök. Kétoldalú találkozójuk ügye lassan egy éve húzódik. Legutóbb tavaly nyáron tárgyaltak Pozsonyban, ahol egy 14 pontos cselekvési tervet is jóváhagytak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!