Friss hírek

2008.08.28. 05:39

Szolnokon és Veszprémben turnéznak az italos kartonok

<p>A hét utolsó napjaiban Szolnokon, majd egy héttel később Veszprémben népszerűsítik az italos kartondobozok szelektív gyűjtését és újrahasznosítását. Idehaza százból még mindig csak nyolc kilapított dobozt dobnak be az emberek a gyűjtőedényekbe, míg például Németországban ez az arány 60 százalékos.</p>

A következő két hétben "Lapítsd és hozd!" címmel tartják meg az IKSZ, vagyis az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés akcióját a két vidéki nagyváros plázájában. Szolnokon augusztus 28-31., míg Veszprémben szeptember 4-7. között mutatják be a 4 méter magas óriásdobozt, ami egyben gyűjtőpontként is funkcionál, hiszen ott várják versennyel a környékbelieket: mindenki ajándékot kap, aki leadja a kilapított italos kartondobozokat, és értékes nyereményhez jut, aki a legtöbbet gyűjti össze a négy nap alatt.

Az akció célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a környezettudatos életmódra. Szolnokon egy éve kezdődött a tejes és üdítőitalos kartondobozok szelektív gyűjtése és újrahasznosítása, de egyelőre kevesen kapcsolódtak be. Veszprémben már 4-5 éve van erre módjuk az embereknek, iskolai gyűjtőakciókat is szerveztek, de stagnál az érdeklődés. Van egy környezettudatos réteg a városban, akik maguktól is szelektíven gyűjtik ezt a csomagolóanyagot, ám a többieket nehéz rábírni a szemléletváltásra. A mostani akció célja, hogy még több embert megnyerjenek az ügynek - mondta a Független Hírügynökségnek Baka Éva, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) ügyvezető igazgatója.

Az italos kartondobozok visszagyűjtése országszerte akadozik. A tavalyi felmérések szerint 100 italos kartonból mindössze nyolcat hasznosítanak újra. Budapesten még ennél is rosszabb helyzet, hiszen ott csupán 3 százalék az arány. Ez messze elmarad a nyugat-európai országok eredményeitől, hiszen Németországban például a dobozok 60 százaléka kerül vissza az anyagok körforgásába. A hazai szakemberek szerint hosszú út vezet még ahhoz, hogy ezt elérjük. A cél egyelőre az, hogy 2012-re Magyarország is elérje a 20 százalékos arányt, vagyis a kartondobozok ötödét újrahasznosíthassuk - tette hozzá Baka Éva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!