Friss hírek

2008.08.29. 12:53

Szlovén is van a srebrenciai mészárlás gyanúsítottjai között

<p>Egy szlovén is van a srebrenicai vérengzés újabb gyanúsítottjai között. A szarajevói ügyészség a hágai törvényszéken elhangzott tanúvallomások alapján még tíz személy ellen indított vizsgálatot azzal a gyanúval, hogy részt vettek a srebrenicai muzulmán férfiak és fiúk lemészárlásában. A gyanúsítottak egyike a szlovén Franc Kos, közli a B92 Rádió.</p>

A 24 éves celjei fiatalember neve szerepel a hágai törvényszéken elhangzott vallomások jegyzőkönyveiben, és több tanú terheli a civilek elleni támadásokkal a boszniai háború idején - jelentette a szlovén Pop TV. Ő vezette az úgynevezett bijeljinai szakaszt, amely állítólag több száz - talán ezernél is több - muzulmán kivégzéséért felelős. Kosnak Szlovén (Szlovenac - szlovén férfi) és Sárga (Zsucsa - sárgahajú) volt a fedőneve.

Szlovéniában is foglalkoznak az üggyel. A celjei rendőrkapitányság és a helyi ügyészség megerősítette, hogy vizsgálatot folytatnak annak a gyanúnak az ügyében, hogy Franc Kos szlovén állampolgár boszniai és szerb állampolgárokkal együtt bűncselekményt követett el Srebrenicában.

Azt is megerősítették, hogy Franc Kos megváltoztatta azonosságát, és most hamis néven él a boszniai Szerb Köztársaságban. A szlovén sajtó szerint Kos nem látogat haza Szlovéniába, tehát kicsi a lehetősége annak, hogy ellene ebben az országban emelhetnének vádat népirtásban való részvételért. Szlovéniában ezért a bűncselekményért tíztől harminc évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

1995. július 11-én - a boszniai háború idején - Ratko Mladics parancsnok szerb erői a kelet-boszniai srebrenicai védett ENSZ-övezetben lemészárolt mintegy 8000 muzulmán férfit és fiút. A népirtás vádjával is körözött főbűnös még mindig nem került az igazságszolgáltatás elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!