Friss hírek

2008.08.12. 17:18

Szeptemberben kerülhet kormány elé a kábítószerügyi koordinációs bizottság javaslata

<p>Várhatóan szeptemberben kerül a kormány elé az a javaslatcsomag, amelyen jelenleg még dolgozik a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság. Az anyag összeállítását azért kezdeményezték, mert az utóbbi hetekben megnőtt a kábítószer-túladagolások száma. Tartalmáról egyelőre nem sokat tudni; a bizottság keddi, rendkívüli ülése után a testület titkára annyit mondott: először ki kell vizsgálni az esetek hátterét, majd az információk ismeretében lehet kidolgozni a drogosok közvetlen elérésének módszereit, illetve a hatékonyabb prevenciót.</p>

Portörő Péter, a bizottság titkára elmondta: összesen 9, kábítószer-fogyasztással összefüggő halálesetről tudnak. Minden alkalommal valamilyen ópiátszármazékról volt szó. A vizsgálatok nem utalnak arra, hogy valamilyen szennyeződés került volna az anyagokba, inkább úgy tűnik, a drogosok a korábbiaktól eltérő szert használtak - mondta.

Portörő Péter ugyanakkor hangsúlyozta, nincs tudomásuk arról, hogy erősebb szerek kerültek volna a piacra. Ha a jövőben ez mégis előfordulna, az a cél, hogy erről a hatóságok, a szenvedélybetegek és a velük foglalkozó civil szervezetek is mihamarabb tudjanak. Ezt a javaslat is tartalmazni fogja - mondta a titkár. Portörő Péter elmondta, a droghasználókon kívül a társadalom valamennyi érintett részét közvetlenül tájékoztatni kell, amire szintén javaslatot tesznek az anyagban. Kezdeményezni fogják a képzések bővítését, az információs adatgyűjtő rendszerek összekapcsolását és a kockázatcsökkentő beavatkozások elterjesztését is.

A kormány kábítószerügyi tanácsadó testülete a szociális-, az egészségügyi-, a pénzügyi-, valamint az oktatási tárca képviselőiből, a rendőrség, a Vám- és Pénzügyőrség, az egészségügyi ellátó helyek, valamint az érintett civil szervezetek delegáltjaiból áll, és általában évente négyszer ül össze.

Az elmúlt napok tragikus halálesetei nem egyediek, évente 20-30 ember hal meg túladagolásban Magyarországon - mondta a téma kapcsán Daróczi Dávid délutáni on -line tájékoztatóján. A kormány egyébként szerdai ülésén meghallgat egy jelentést a hazai kábítószerhelyzetről, amiről a tervek szerint a rendészeti tárca államtitkára még aznap tájékoztatást ad a kományszóvivői tájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!