Friss hírek

2008.08.12. 10:00

Szarajevóban versenyeznek a Lányok - rekordszámú magyar filmes a bosnyák fesztiválon

<p>Két magyar játékfilm, három rövid- és két dokumentumfilm kapott meghívást a pénteken kezdődő Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjába. Faur Anna Lányok című diplomafilmjét és Vécsi Márton Farkasember című alkotását a bosnyák fővárosban láthatja először külföldi közönség - adta hírül kedden a Magyar Filmunió.</p>

Augusztus 15-és 23-a között rendezik meg 14. alkalommal a Szarajevói Filmfesztivált, amely a régió filmtermésének legjavát mutatja be. A játékfilmverseny tízes mezőnyébe idén két magyar alkotás kapott meghívást. Faur Anna Lányok című diplomafilmje mellett, Mundruczó Kornél Delta című alkotása kel versenyre a fesztivál fődíjáért, "Szarajevó Szívéért".

A fődíj sorsáról nemzetközi zsűri dönt, elnöke a Cannes-ban többszörösen díjazott világhírű török rendező Nuri Bilge Ceylan (Éghajlatok, Messze, Három majom. A világ filmkritikusait tömörítő FIPRESCI zsűrijében Kriston László újságíró vesz részt.

A rövidfilmek mezőnyében három magyar alkotás is indul. Az Oscar-jelölt M. Tóth Géza animáció, az Ergo és Alexei Alexeev KJFG No. 5 című filmje mellett, Vécsei Márton Farkasember című 13 perces alkotása versenyez a legjobb rövidfilm díjáért.

A dokumentumfilmes szekcióban Salamon András A város ritmusa és Szirmai Márton A süllyedő falu című munkája kel versenyre. Szirmai Márton nem ismeretlen a szarajevói közönség előtt, Szalontüdő című rövidfilmjéért tavaly elismerő oklevelet nyert a bosnyák fővárosban. A magyar filmeket számos alkotó személyesen mutatja be a szarajevói fesztiválon.

A CineLink elnevezésű szakmai fórumra rekordszámú magyar filmes kapott meghívást idén. Kenyeres Bálint, Tolnai Szabolcs és Török Ferenc is itt mutatja be készülő filmtervét a szakmabelieknek. A CineLink a filmtervek fejlesztését és a koprodukciók előmozdítását szolgálja, a fórum fődíjáért összesen 12 elképzelés szállhat ringbe.

A szarajevói fesztivál Talent Campus-án Béres Dániel, Lovas Balázs, Orosz Dénes, Szabó Réka és Szirmai Márton filmkészítők vesznek részt.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu oldalon olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!