Friss hírek

2008.08.24. 18:32

OROSZ-GRÚZ: üzemanyagszállító vonat robbant

<p>Egy robbanás után kigyulladt egy üzemanyag-szállító vonat vasárnap Grúziában, a Dél-Oszétiához közeli Gori várostól pár kilométernyire. A tűz sűrű fekete füstjét kilométerekre is látni lehetett, és a fontos közlekedési útnak számító vonalat teljesen le kellett zárni. A balesetben senki sem sérült meg.</p>

Egyelőre nem egyértelmű, hogy mi okozta a robbanást, amely után kigyulladtak a Gori városa felől érkező üzemanyag-szállító vonat kocsijai. A grúz belügyminisztérium közvetlenül a robbanás után azt közölte, hogy a vonat aknára futott, de később jelezték: egy, a vonat közelében történt robbanás miatt is kigyulladhattak a kocsik.

Egy helyi juhász, aki látta az esetet, az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva azt állította, hogy az első robbanás nem a síneken, hanem a vonal közelében lévő katonai táborban történt. Elmondása szerint a robbanás olyan erős volt, hogy kisiklatott néhány vagont.

A robbanás Gori városától öt kilométernyire nyugatra, Skra falu közelében történt. A terület kormányzója elmondta, hogy a robbanásban és a tűzben senki sem sérült meg. Kora este a tűzoltók még mindig küzdöttek a közeli bozótosra is átterjedt lángokkal.

A grúz gazdaságfejlődési miniszter szerint Oroszország áll a robbanás mögött, és Moszkva ezzel az akcióval akarta megbénítani a fontos energiaszállító útvonalat. A vonalon szállítják Azerbajdzsánból származó üzemanyagokat egy grúz kikötőbe, és a robbanás miatt szünetel a közlekedés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!