Friss hírek

2008.08.29. 11:13

OROSZ-GRÚZ - Magyarország Grúzia melletti határozott kiállást szeretne a rendkívüli EU-csúcson - Göncz Kinga a parlament EU-bizottságában

<p>A magyar külügyminiszter pénteken a parlamentben újólag elítélte Oroszországot a Grúziában alkalmazott katonai fellépésért. Göncz Kinga egyúttal bejelentette, hogy Magyarország Grúzia támogatásaként előbbre hozza a tbiliszi magyar nagykövetség megnyitását.</p>

A miniszter az orosz-grúz konfliktus miatt hétfőre összehívott rendkívüli európai uniós csúcstalálkozó előtt ismertette a kormány álláspontját a parlament Európai Ügyek Bizottságában. A rendkívüli EU-csúcson Gyurcsány Ferenc kormányfő és a külügyminiszter vesz részt.

"Magyarország a rendkívüli EU-csúcson támogatni fogja azt, hogy az EU és a transzatlanti partnerek (vagyis a NATO-tagok is) álljanak ki Grúzia mellett" - szögezte le a miniszter asszony. Göncz Kinga "veszélyes precedensnek" nevezte, hogy Oroszország a határain túl élő orosz állampolgárok védelmére hivatkozva katonai fellépést alkalmazott.

Az orosz-grúz konfliktus augusztus 8-án robbant ki, amikor a grúz kormány fegyveres erői megpróbálták visszafoglalni az önmagát függetlenné nyilvánító, de a világ egyetlen országa által sem elismert Dél-Oszétiát. Oroszország csapatokat küldött a grúz tartományba, és ezek olyan grúz területekre is behatoltak, amelyeknek hovatartozását soha senki sem kérdőjelezte meg.

Göncz Kinga szerint nagyon fontos, hogy az EU "nagyon nyomatékosan és nagyon egységesen foglaljon állást". Hozzátette, hogy erre jó esélyt lát.

A magyar álláspont szerint azonban Oroszországgal továbbra is fenn kell tartani a párbeszédet, mert anélkül esély sincs a megoldásra.

Magyarország sürgetni fogja, hogy az EU gyorsítsa fel a közös energiapolitikájának kidolgozását, és erősítse meg az Unió keleti szomszédsági politikáját - mondta Göncz Kinga.

Budapest támogatni fogja a rendkívüli csúcson, hogy az EU küldjön önálló megfigyelői küldöttséget Grúziába. Magyarország amellett van, hogy az EU emelje a Grúziának nyújtandó gazdasági támogatást, és gyorsítsa fel a vízumkönnyítéssel kapcsolatos tárgyalásokat.

Göncz Kinga bejelentette, hogy maga megy ki októberben Tbiliszibe a magyar nagykövetség megnyítására. A nagykövetséget eredetileg tavaszra tervezték felállítani, de az avatást most az orosz katonai támadás miatt októberre hozzák előre Grúziának teendő gesztusként.

Az EU-bizottság kormánypárti és ellenzéki tagjai egyaránt támogatták a Grúziával kapcsolatos kormányálláspontot. Eörsy Mátyás, a bizottság SZDSZ-es elnöke kiemelte, hogy a Grúzia ellen alkalmazott orosz katonai fellépés "az elmúlt 20 év legnagyobb kihívása az európai külpolitika számára". Eörsy úgy fogalmazta meg a konfliktus tétjét, hogy "Oroszország jogot formál egy másik ország külpolitikájának, sőt vezetőinek meghatározására. Ezzel egy olyan új világrendet próbál bevezetni, amely hasonlít a régire" - fogalmazott a képviselő a szovjet időkre utalva.

Az EU-bizottságnak az elnökön kívül mindössze 4 tagja jelent meg, így a testület határozatképtelensége miatt a miniszteri tájékoztató nem hivatalosnak minősült. Ezt az érdektelenséget Eörsy megrendítőnek minősítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!