Friss hírek

2008.08.26. 11:30

OROSZ-GRÚZ - Magyar külügyi reagálás

<p>A magyar külügyminisztérium kedden bírálta az orosz parlamentet, amiért a két szakadár grúz tartomány, Dél-Oszétia és Abházia önálló államként való elismerésére szólította fel a világ többi parlamentjét. Erről a tárca közleményt adott ki, amelyet eljuttatott a Független Hírügynökséghez is.</p>


A Külügyminisztérium állásfoglalása szerint "ez a lépés nem szolgálja a Kaukázus térségének stabilitását, s nem mozdítja elő a már eddig is nagyon súlyos emberi és anyagi áldozatokkal járó konfliktus tárgyalásos rendezését".


Hétfőn az orosz parlament nemcsak az ENSZ-tagállamok parlamentjeit szólította fel a két grúz szakadár tartomány önálló államként való elismerésére, hanem egy másik határozatban az orosz államfőt, Dmitrij Medvegyevet is. George Bush amerikai elnök és a vezető európai politikusok, köztük Angela Merkel német kormányfő a Medvegyevhez intézett orosz parlamenti felhívást kritizálták. Sorban szólították fel Medvegyevet, hogy vesse el az orosz parlament határozatát.

A magyar Külügyminisztérium az orosz Dumának a világ parlamentjeihez intézett felhívását bírálva egyoldalúnak minősíti az orosz parlament kezdeményezését, és leszögezi, hogy az "nem lehet jogi alap a kérdés rendezéséhez". Az orosz parlament lépése "nincs összhangban az Európai Unió elnöke és az Oroszországi Föderáció elnöke által kidolgozott, a nemzetközi közösség széleskörű támogatását élvező megállapodással sem" - húzza alá a magyar Külügyminisztérium közleménye.

"A Magyar Köztársaság az Európai Unió és a NATO tagjaként szilárdan kitart amellett, hogy ezt a konfliktust tárgyalások útján, békés eszközökkel kell és lehet megoldani, tiszteletben tartva Grúzia területi épségét és nemzetközileg elismert határait" - szögezi le a magyar külügyi állásfoglalás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!