Friss hírek

2008.08.16. 12:31

OMSZ: Újabb metőautót törtek fel - a sofőré volt

<p>Nem az OMSZ, hanem tízmillió magyar mentőautóit lopják meg a tolvajok, akik a beteghez érkezett mentők ablakait betörve leggyakrabban a műholdas navigációs rendszert lopják el - mondta a Független Hírügynökségnek Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Legutóbb pénteken éjszaka, Kőbányáról vittek el egy mentőből kiszerelt GPS-t, ez ráadásul nem az OMSZ-é volt, hanem a mentősofőré. A cégnél elgondolkodtak, hogyan kártalaníthatnák a körülbelül 80 ezer forintot kereső férfit, aki a mentés érdekében használta saját készülékét.</p>

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője elmondta, hogy éjjel a X. kerületi Salgótarjáni útra hívták a mentőket, ahol egy lakásban lett rosszul valaki. Amíg a mentők a lakásban voltak, valaki betörte a kocsi ablakát és elvitte a kesztyűtartóba rejtett GPS-t. A szerkezet a sofőré volt. Az OMSZ-nél ugyanis nem minden autó felszerelése a GPS, ami van, azt is adományként kapták. Sok sofőr a sajátját használja. A mentőszolgálatnál most azon gondolkodnak, tudják-e kártalanítani az amúgy 80 ezer forint körül kereső sofőrt, aki a mentés érdekében használta a saját gépét.

A mentőket egyébként 15 éve még azért törték fel, mert drogot kerestek a tolvajok. Ez a fajta tolvajlás megszűnt, de az utóbbi néhány évben újra feltörik a mentőket, mert a bűnözők tudják, hogy néhányban van GPS, amit aztán eladhatnak. Ezért a mentők személyzete sokszor magával viszi a készüléket és nem is hagyja a kocsiban. Előfordul azonban néhányszor, hogy cél nélkül törik fel a kocsit és visznek amit találnak. Nemrég egy életmentő műszereket tartalmazó táskát vittek el, ennek tartalma hétköznapi ember számára használhatatlan, de a mentéshez elengedhetetlen kellék.

Győrfi Pál hozzátette: a mentőszolgálat kéri az embereket, hogy jobban figyeljenek az utcán álló mentőkre, hiszen azok nem az OMSZ, hanem valójában Magyarország lakosságának mentői.

A GPS-t egyébként arra is használják, hogy a központban tudják, hol van éppen a mentő. Októbertől az összes mentőautót Magyarországon felszerelik az EDR kommunikációs rendszerrel, ennek tartozéka egy GPS-hez hasonló nyomkövető, így mindig tudni lehet majd minden kocsiról, hogy éppen hol található. Az OMSZ számítástechnikai fejlesztésre 4,1 milliárd forintos uniós támogatást nyert el. Ennek egy részét arra használják, hogy idővel minden autót felszereljenek útvonaltervezővel, mert ez gyorsítja a helyszínre jutást és megkönnyíti a sofőrök dolgát - mondta Győrfi Pál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!