Friss hírek

2008.08.29. 05:55

Obama:"Az álmotok eggyé válhat, ha az változásokért egyesültök."

<p>75 ezer delegátus előtt csütörtökön elfogadta a Demokrata Párt elnökjelöltségét Barack Obama a párt denveri konvencióján. Beszédében azt üzenete minden amerikainak, hogy az álmuk egy lehet, ha egyesülnek egy izgalmas küzdelemben a változásokért.</p>

Obama beszédének időpontja és az utalás az "álom"-ra célzatos volt. Pontosan 45 évvel ezelőtt, 1963. augusztus 28-án a mondta el történelmi beszédét dr. Martin Luther King a washingtoni Lincol-emlékmű talpazatánál több százezer ember előtt. Az afro-amerikai polgárjogi mozgalom öt évvel később meggyilkolt jelképes alakja akkor mondta, hogy "Van egy álmom..."

A történelmi párhuzamokat erősítve a konvención felszólaló Nobel-békedíjas Al Gore, egykori alelnök egyenesen Abraham Lincolnnal a polgárháborús elnökkel és rabszolga-felszabadítóval hozta kapcsolatba Obamát. A történelmi kapcsolatot erősítve Gore úgy fogalmazott, hogy Lincoln is Illinois állam törvényhozója volt annak idején, mint Obama, és ellenfelei is azzal vádolták, hogy nincsenek kellő tapasztalatai, akárcsak Barack Obamát az ellenfelei most.

A Gallup közvélemény kutató intézet legfrissebb gyorsfelmérése szerint, amit a beszéd elhangzása után készítettek, a regisztrált szavazók körében Obama 48:42 arányban vezet John McCain, a republikánusok várható elnökjelöltje előtt. A demokrata párti konvenció előtt a Gallup 45:45 -re hozta ki Obama és McCain támogatottságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!