Friss hírek

2008.08.14. 14:45

Négysávosra bővítették a külső Váci út egy részét

<p>Kétszer két sávossá bővítették Budapesten a külső Váci utat a Fóti út és a Szilas patak között. Ez egy 1600 méteres szakasz, már használhatják a járművek, igaz, az utolsó néhány száz méteren augusztus végéig még csak két sávon. Négy jelzőlámpás csomópontot alakítottak ki ezen a részen. A Váci és a Fóti út kereszteződésében Demszky Gábor főpolgármester kapcsolta be csütörtökön a lámpákat, a másik három csomópontban augusztus végéig helyezik üzembe azokat.</p>

A főpolgármester 2008 legjelentősebb és legköltségesebb útépítésének illetve felújításának nevezte a külső Váci út négysávúsítását. A IV. kerület 2003-ban kereste meg a fővárosi önkormányzatot azzal kapcsolatban, hogy az M0-ás körgyűrű északi szektorának megépítése érinti Újpestet, nagyobb lesz az átmenő forgalom, így a kerület feltételekhez kötötte az M0-áshoz kapcsolódó engedélyek kiadását. Az egyik az volt, hogy a fővárosi megépíti a Váci úttal párhuzamos Szilágyi út egy szakaszát. A másik kikötés arról szólt, hogy az állam fizeti a Váci út szélesítésének költségeit - emlékeztetett Demszky Gábor.

A külső Váci utat 2007-ben újították fel a Megyeri és a Fóti út között. Tavaly év végén pedig megkezdték a közművekkel kapcsolatos munkát a Fóti út és a Szilas patak közötti részen, amely eddig kétszer egy sávos volt.

A beruházás több mint bruttó egymilliárd forintba került. A Bagaria és a Fóti út közötti csatornaépítés költségeit, 209 millió forintot, a fővárosi önkormányzat fizette. Az útépítéshez kapcsolódó közművesítést és a bővítést a gazdasági minisztérium állta, mindez 961 millió forintba került - mondta újságíróknak csütörtökön Demszky Gábor főpolgármester az új útszakasznál.

A Fóti és a Váci út kereszteződésében lévő jelzőlámpás csomópont csütörtök délelőtt óta működik. A másik három ilyen csomópontban augusztus végéig kapcsolják be a villanyrendőröket. A járművek most a Fóti út és a Bagaria utca között haladhatnak négy sávon, a Bagaria utcától kifelé csak két sávot használhatnak az augusztus végi műszaki átadásig.

A főpolgármester elmondta azt is, hogy a Váci út kiszélesítése része a fővárosi útfelújítási programnak. Eddig körülbelül 400 kilométernyi utat hoztak rendben, idén illetve a következő 2 évben pedig összesen 300 kilométernyi rekonstrukció terveznek. Idén az előző évekhez képest kevesebb utat újítanak fel, mert a 4-es metróépítés a rakpartok lezárása miatt most többre nincs lehetőség - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!