Friss hírek

2008.08.23. 16:06

Megyeri híd: ma éjszaka kezdik a próbaterhelést

<p>Összesen 40, egyenként 42-45 tonnás teherautóval tesztelik a Megyeri híd leghosszabb részét szombaton és vasárnap éjszaka. A híd kilenc különböző szakaszból áll; ezen a hétvégén a 650 méter hosszú, nagy Duna-ág felett átívelő részt terhelik a szakemberek. Ha minden jól megy, az autósok akár már szeptember végén birtokba vehetik az új átkelőt.</p>

Az M0-ás gyűrű északi szektorához tartozó híd összesen 1862 méter hosszú; az ártéri szakaszok, illetve a Szentendrei sziget felett egy-egy vasbeton híd, a Szentendrei Duna-ág felett egy 300 méteres acélhíd megy át. Az átkelő leghosszabb szakasza a nagy Duna-ág felett ível át. A Magyarországon elsőként alkalmazott, ferde acélkábeles építmény alapja két, a Duna medrébe rögzített H alakú tartóoszlop. Ezek több mint 100 méteresek, vagyis csaknem háromszor akkorák, mint az Erzsébet híd pillérei - mondta el a Független Hírügynökségnek a kivitelező Hídépítő Zrt. igazgatója.

A híd 3-4 kisebb szakasza már túlesett a próbaterhelésen; a 650 méteres szakaszon ezen a hétvégén végzik el a tesztet. A szakemberek különböző variációban engedik a hídra a teherautókat, és az ezek hatására jelentkező alakváltozásokat mérik a pilléreken, illetve az acélszerkezetben. Az eltérés egy ekkora híd esetében akár 30-40 centi is lehet, ami még elfogadható eredmény - mondta Rapkay Kálmán.

Az első eredmények 1-2 napon belül várhatóak; ha minden a várakozások szerint alakul, augusztus 27-én megkezdődhet az átkelő műszaki átadása, ami körülbelül 3 hétig tart. A helyszíni szemlék után a hatóságok is megvizsgálják, hogy az építési engedélynek megfelelően alakították-e ki a hidat. Ez szintén körülbelül három hétig tart, vagyis a forgalom leghamarabb szeptember végén, legkésőbb október végén indulhat meg az új átkelőn - mondta a Hídépítő igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!