Friss hírek

2008.08.29. 13:13

Még ma is több tízezer magyar keresi II. világháborúban eltűnt rokonát

<p>Ma is több tízezer, sőt körülbelül 100 ezer magyar van, aki a II. világháború óta nem tudja mi lett a családtagjával. Közülük még tavaly is csaknem ezer a Magyar Vöröskereszt segítségét kérte, derítsék ki, mi lett eltűnt hozzátartozójuk sorsa. A vöröskereszt keresőszolgálata valamennyi háborúban eltűnt rokont igyekszik felkutatni és legalább 60 százalékukat meg is találja - mondta a Független Hírügynökségnek Kucsma Ilona, a keresőszolgálat vezetője az Eltűntek szombati Világnapja kapcsán.</p>

A genfi egyezmény szerint a 186 országban jelenlévő Vöröskereszt köteles segíteni mindenkinek, akinek háborúkban vagy természeti katasztrófa kapcsán tűnt el a hozzátartozója. A Magyar Vöröskeresztnél a leggyakrabban a II. világháborúban, az 56-os forradalomban és a hidegháborúban eltűnteket keresik. A magyar szolgákat ezen kívül gyakran humanitárius okokból, olyan esetekben is segít felkutatni egy-egy családtagot, amikor ezzel az emberi szenvedésen tudnak enyhíteni - mondta Kucsma Ilona.

Ilyen eset volt például, amikor egy Kárpátalján élő idős hölgy több évtizedes kutatás után a Magyar Vöröskereszt segítségét kérte, hogy eltűnt testvérét megtalálja. A hálózaton keresztül viszonylag rövid idő alatt Ausztráliában sikerült is meglelni az idős embert, akivel 60 év után végre találkozhatott a nővére.

A keresőszolgálat vezetője elmondta azt is: hálózatot nem lehet használni olyan eltűnt személyek felkutatására, akiket örökösödési, gyermektartási, ingatlan vagy bármilyen peres ügy miatt keresnek. Ilyen esetekben maximum tanácsot adnak a hozzájuk fordulónak, hogyan milyen nyilvántartásokban érdemes keresnie - tette hozzá.

Évente 1500-2000 ember keresi meg a magyar a szolgálatot, fele magyar, aki külföldre távozott rokonát szeretné megtalálni, a megkeresések másik fele viszont külföldről érkezik: Magyarországon eltűnt családtagok felkutatását kérik. Jött már Szomáliából, Szlovákiából is ilyen kérés, de a legtöbb a volt Szovjetunió országaiból érkezik - mondta Kucsma Ilona. A II. világháborúban Magyarországon eltűnt szovjet katonákat keresik még mindig otthoni családtagjaik - tette hozzá.

A Magyar Vöröskereszt keresőszolgálata évente 60-70 országgal áll kapcsolatban, leggyakrabban az USA-val, Kanadával, Ausztráliával, Oroszországgal és Németországgal működnek együtt. Egy ember felkutatásakor a vöröskereszt használhatja a temetők nyilvántartását, levéltárak, irattárak adatbázisát, és újabban nagy segítségükre van az internet is. A magyar keresőszolgálat épp ezért saját honlapot is létrehoz, a www.keresoszolgalat.hu weboldal szeptember közepétől működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!