Friss hírek

2008.08.21. 05:41

Mától jelentős változások a budapesti tömegközlekedésben

<p>Augusztus 21-től, majd szeptember 6-tól két ütemben, több mint 500 járat esetében változik a menetrend, a járatszám vagy az útvonal a budapesti tömegközlekedésben. A BKV 850 ezer brosúrával, a megállók tábláin, illetve közvetlenül is segít a közlekedőknek abban, hogy elérjék úticéljukat. A jegy- és bérletpénztárakban minden utas tájékoztató kiadványt kaphat, illetve több száz egyenruhás munkatárs ad tájékoztatást a csomópontokban és a végállomásokon - közölte a közlekedési társaság.</p>

Az átállással egységessé válik a villamosok, autóbuszok és trolibuszok számozása, így egy járatszám csak egyszer fordulhat elő a teljes hálózatban. A 3-as a Pesten közlekedő villamos jelzése lesz, így a 3-as buszból 33-as, a gyorsjáratból 33E lesz. A buszoknál a színek megszűnnek, a piros (gyors) járatokat a szám utáni E betű jelzi, így lesz például a piros 7-esből 7E, a piros 173-asból 173E. Megjelennek a megállónevek mellett olyan betűk (M, H), amelyek a hely metró- vagy HÉV-kapcsolatára utalnak.

Sok járat útvonala és hossza is módosul. Lesznek olyan egymástól távol eső városrészek, amelyeket átszállás nélkül lehet elérni. Hosszabb lesz a metrók üzemideje, illetve összehangolják az egyes közlekedési eszközök menetrendjét, hogy minél rövidebb legyen az átszállási idő.

Augusztus 21-től elsősorban a külső kerületek járatainak menetrendje és esetenként útvonala módosul, ezek többnyire a metróhoz közvetlenül nem kapcsolódó viszonylatok. Ezen a napon változik a járművek számozása is. Szeptember 6-től lép életbe az új menetrend a metrókon és a legtöbb kapcsolódó járaton.

A változás után a 6-os villamos hajnali fél egyig jár, de az utolsó 4-es az eddiginél fél órával korábban indul. A 30 és 30A villamosok 21-es és 21A jelzést kapnak, utóbbi meghosszabbított útvonalon a Koppány utcáig közlekedik. A fogaskerekű vasút a 60-as számot viseli ezentúl. A 75-ös troli a Stadionok és a Jászai Mari tér között meghosszabbított útvonalon jár, viszont a 79-es útja rövidebb lesz, a Keleti pályaudvar és a Váci út között szállítja az utasokat.

A legtöbb változásra a buszoknál lehet számítani. Az 5-ös autóbusz például a budai Pasaréti tértől egészen Rákospalotáig megy, a 8-as új végállomása pedig szintén nem a Március 15. tér marad, hanem a Kálvin térig jár. Budán a 141-es szintén hosszabb útvonalon, egészen a Balatoni útig szállítja az utasokat. A 34-es Békásmegyertől nem az Árpád híd budai lábáig, hanem a pesti oldalon a 3-as metró állomásáig jár. A 30-as busz útvonalát meghosszabbítják Káposztásmegyerig. A 91-es a Nyugati pályaudvartól nem az Endrődi Sándor utcáig, hanem a Moszkva térig közlekedik, meghosszabbított útvonalon. Az Örs vezér tere és a Rákospalota között járó 61-es és 161-est összevonják, a piros 61-es megszűnik, a 61E viszont három járattá válik szét. Csepelen összevonják a 48-as és 52-es buszokat.

A változások napján és azt követően is hangosbemondó figyelmezteti a 2-es és a 3-as metrón, illetve a 4-6-os villamoson utazókat. 850 ezer prospektust nyomtatott a BKV, ennek egy részét postán juttatja el a nyugdíjasokhoz. Az átállás gördülékenységét körülbelül 300 egyenruhás munkatárs is segíti, akik a megállókban és a közlekedési csomópontokban igazítják el az utasokat. A váltás napjaiban az ellenőrök is elsősorban tájékoztató feladatokat látnak el. A BKV honlapján is olvasható az új paraméterkönyv tájékoztató kiadványa, az új menetrendekkel. Utasok emellett bővebb információt kaphatnak a 06/1 BKV-INFO (06/1-258-4636) telefonszámon, vagy a BKV ügyfélszolgálatán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!