Friss hírek

2008.08.22. 10:30

KSH: Kevesebb turista jött az országba

<p>2008 első félévében 17 millió külföldi érkezett Magyarországra, 2 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanekkor. Összesen 40 millió napot töltöttek itt, ami 9 százalékkal marad el a 2007 első félévének mutatójától. 12 százalékkal többet költöttek viszont, mint egy évvel korábban: összesen 449 milliárd forintot hagytak itt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki gyorstájékoztatójából.</p>

Az egy napra Magyarországra látogató külföldiek száma 3 százalékkal csökkent 2008 első hat hónapjában, a több napra érkezőké ugyanennyivel nőtt a vizsgált időszakban. A villámlátogatások több mint negyede vásárlási céllal történik, és legalább ugyanennyien vannak az átutazók.

A hosszabb ideig Magyarországon tartózkodók 82 százaléka turisztikai céllal érkezett. A külföldiek többnyire Budapestet vagy a Nyugat-Dunántúlt választották. A 449 milliárdos bevétel 29 százaléka - 129 milliárd forint - az egynapos látogatásokból származik, a több napra érkezők 320 milliárdot költöttek turisztikai szolgáltatásokra - közölte a KSH.

A magyarok az év első felében 7,9 millió alkalommal utaztak külföldre, nagyjából ugyanannyiszor, mint tavaly. Az egynapos utazások aránya itt is csökkent, 3 százalékkal, a több naposaké pedig nőtt, 8 százalékkal. A külföldre látogatók összesen 302 milliárd forintot költöttek el kint, kiadásaik 86 százaléka többnapos, 14 százaléka egynapos utazásaikon merült fel - derül ki a jelentésből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!