Friss hírek

2008.08.04. 14:34

Koszovói hackertámadások szerb célpontok ellen

<p>Koszovói hackertámadás érte az egyik szerbiai minisztérium, és a Szerb Pravoszláv Egyház honlapját hétfőn. A főoldalon megjelent a Koszovói Köztársaság felirat és a volt szerb tartomány zászlaja, valamint részletes információk arról, hogy mely országok ismerték el eddig Koszovó függetlenségét.</p>

Az első támadás a kormány egyik internetes honlapját érte: a hackerek felirata mindössze néhány órán át volt látható a szerb mezőgazdasági minisztérium oldalán, azt követően visszaállították az eredeti állapotot és funkciót.

A hackerek által feltöltött szöveg angol nyelvű volt. Illusztrációként közölték Fatmir Sejdiu koszovói elnök, valamint Hashim Thaci miniszterelnök és George Bush amerikai elnök közös képét. A mezőgazdasági minisztérium meghekkelt internetes oldala közölte azoknak a legfontosabb nemzetközi szervezeteknek a linkjeit, amelyek tagországai elismerték Koszovó függetlenségét. Elérhetővé tették továbbá a koszovói statisztikai intézet adatait albán, szerb és angol nyelven. A hackerek semmi sértő, becsmérlő szöveget nem töltöttek fel az oldalra, csak népszerűsíteni igyekeztek Koszovót.

Röviddel később a Szerb Pravoszláv Egyház internetes oldalát is le kellett állítani, miután ismeretlen hackerek támadást hajtottak végre ellene. Ott egy vírus elhelyezésével bénították le a működést.

Előző nap a montenegrói parlament internetes oldalát érte hackertámadás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!