Friss hírek

2008.08.29. 13:27

Kétmilliárdot kérnek az almaügy megoldására

<p>Kétmilliárd forintnyi azonnali támogatást kér az almaügy megoldásához a szaktárcától a szabolcsi közgyűlés mezőgazdasági bizottsága. Közben az almatermelők továbbra is blokád alatt tartják két gyümölcsfelvásárló telephelyét és nem zárták ki, hogy jövő héttől a záhonyi határt is elállják majd munkagépeikkel.</p>

Kétmilliárd forint azonnali támogatást kér az almaügy megoldásához a szaktárcától a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés mezőgazdasági bizottsága - mondta a hétfő óta demonstráló gazdák képviselőinek Seszták Oszkár, a közgyűlés fideszes elnöke. Ezután a termelők egy petíciót adtak át a politikusnak, amelyben azt kérik, hogy a kormány tegyen meg mindent a Magyarországra beáramló kínai almasűrítmény dömpingje ellen, illetve folyamatosan laboratóriumi vizsgálatokat is sürgetnek.

Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója a Független Hírügynökségnek a kialakult helyzettel kapcsolatban azt mondta, hogy szombat délutánra Vásárosnaménybe gazdagyűlést hirdettek, ahová Gráf József mezőgazdasági minisztert és a megye kormánypárti képviselőit is meghívták. Elmondása szerint felmerült a gazdákban, hogyha a szaktárca vezetője nem ad megfelelő garanciákat a probléma mielőbbi megoldására, akkor szerdától a blokád alá vont gyümölcsfelvásárlók telephelyei mellett erőgépeikkel elállják a záhonyi határátkelőt is. Emellett azt sem zárták ki, hogy bojkottot hirdetnek az egyik felvevő, az Agrana-Juice itthon forgalmazott termékeire. Azt is felvetették még, hogy amennyiben nincs megegyezés, a nyírmadai és a szintén az Agrana érdekeltségébe tartozó hajdúsámsoni üzemet is blokád alá vonják.

Az almatermelők hétfőn vonták blokád alá két szabolcsi felvásárló telephelyét. Azt akarják elérni, hogy a jelenlegi 15-20 forintos kilónkénti ár helyett legalább 30 forintot adjanak az almáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!