Friss hírek

2008.08.29. 12:47

Kadhafi fia kapzsinak nevezte a Lockerbie-merényletben meghaltak rokonait

<p>Líbai csak azért ismerte el feleőségét a skóciai Lockerbie felett 1988-ban felrobbantott Pan-Am járat elleni merényletben, hogy megszabaduljon a támadás után az országra kiszabott szankcióktól - közölte pénteken Moammar Kadhafi líbiai vezető fia. Szeif al-Iszlám a BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozva "nagyon kapzsinak" nevezte a merényletben meghalt 270 ember rokonait, amiért kárpótlást követelnek Líbiától.</p>

Líbia 2003-ban, az ENSZ Biztonsági Tanácsának írt levélben vállalta a felelőséget a merényletért. Kadhafi fia azonban a BBC-nek nyilatkozva azt állította: csak azért írták meg a levelet, hogy megszabaduljanak az országra kirótt szankcióktól, és jelezte, hogy szerinte nem a támadásért elítélt líbiai hírszerző tiszt hajtotta végre az akciót. Al-Iszlám elismerte, hogy játszottak a szavakkal, amikor azt írták: "felelősek beosztottjaik, és embereik tetteiért", ami nem azt jelenti, hogy ők tették.

A Pan Am amerikai légitárság 103-as, Londonból New York-ba tartó járata 1988 december 21-én robbant fel a levegőben, a skót Lockerbie városa felett. A gépen lévő 259 ember közül senki sem élte túl a merényletet, és még 11 ember a földön vesztette életét. Egy skót bíróság 27 évig tartó börtönbüntetésre ítélte a merényletért Ali Megrahi líbiai hírszerző tisztet, aki fellebbezett az ítélet ellen.

Kadhafi azonban azt állította, hogy a férfi nem elég kifinomult, nem elég okos és nem elég hozzáértő a merénylet végrehajtásához. Al-Iszlám kikelt az áldozatok "nagyon kapzsinak" nevezett rokonai ellen, akik ahelyett, hogy Tripolival együttműködve keresnék a valódi elkövetőket, csak pénzt, pénzt és pénzt követelnek Líbiától, "fiaik és lányaik vérével üzletelve".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!