Friss hírek

2008.08.28. 13:26

INTERNET - Új sajtóhadsereg az amerikai elnökválasztáson - a bloggerek azonos bánásmódban részesülnek a profi újságírókkal

<p>A sajtómunkások új serege lepte el ezen a héten a Demokrata Párt coloradói elnökválasztási országos értekezletét. Ők az internetes bloggerek, akik friss szemmel nézik az amerikai belpolitika eseményeit.</p>

Ez az első eset, hogy az internetes naplóírók ugyanolyan bánásmódban részesülnek, mint a hivatásos nyomtatott és elektronikus sajtó munkatársai, ami az internet növekvő befolyásáról tanúskodik.

A demokrata pátértekezlet szervezői körülbelül 120 belépőt adtak ki bloggereknek, nagyjából háromszor annyit, mint a 4 évvel ezelőtti bostoni elnökjelölő értekezlet idején.

A különbelépővel rendelkező blogírók a rendezvény Pepsi Centerében dolgozhatnak. A többiek, csaknem ötszázan a "Nagy Sátorban", egy kétszintes építményben kaptak helyet.
A bloggerek 100 dollárért munkaállomást, ingyenes wi-fit kapnak, meg - talán ez a legvonzóbb - ingyen sört.

A demokraták a bloggereken kívül az Egyesült Államok 54 államából, illetve területéből 55 internetes kommentátort is meghívtak, akik államuk, illetve területük képviselőjének felszólalásáról is tudósíthatnak.

A Republikánus Párt is hasonlóan igyekszik a bloggerek kedvében járni: a jövő heti St Paul-i elnökjelölő pártértekezletre mintegy 200 bloggernek adtak belépőt. A 2004-es pártkonvencióra még mindössze néhány blogírót engedtek be.

A demokratákhoz közel álló Daily Klos baloldali liberális politikai blog egyik szerkesztője, Jen Bruenjes szerint sok olvasó azért fordul el a hagyományos sajtótól, mert száraznak és kevésnek találja azt, amit ott kaphat. "A mi olvasóink a fontos témákról többet akarnak, mint egy 30 másodperces tévés vagy rádióshír" - húzza alá.

Cheryl Contee, a főleg feketékkel foglalkozó JackandJillpolitics.com egyik alapítója szerint a blogok azért terjednek robbanásszerűen, mert egyre nő a bizalmatlanság a hagyományos médiumokkal szemben. Erre a legjobb példa az, hogyan számolt be a hagyományos amerikai sajtó a 2003-as iraki háborúhoz vezető eseményekről.

A JackandJillpolitics.com oldalt 2006-ban mindössze két blogíró alapította, ma 6 fős a stábja, és havonta 100 ezer látogatója van. "Olyan emberek olvassák, akik nem a szokásos szűrt hírekre kíváncsiak" - fogalmaz Contee.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!