Friss hírek

2008.08.29. 16:50

Időt kapott a Hospinvest a megyei közgyűléstől

<p>60 nappal meghosszabbította a Heves megyei közgyűlés azt az időt, ami alatt az egri Markhot Ferenc Kórház új üzemeltetőjének, a Hospinvestnek be kell szereznie az engedélyeket a működtetés megkezdéséhez. Deák Gábor, a magáncég alelnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: a közgyűlés döntése értelmében október végéig kaptak haladékot, de reményei szerint már szeptember közepén megkapják az ÁNTSZ engedélyt, így október 1-jével már hivatalosan át tudják venni a kórházat.</p>

A megyei közgyűlés 20-15 arányban szavazta meg pénteken a haladékot a Hospinvestnek. Deák Gábor elmondta, hogy az eredeti szerződés szerint 120 napot is kérhettek volna, de mivel reményei szerint ennél kevesebb idő is elég lesz a hatósági engedélyek beérkezésére, ezért kért a cég csak 60 nap hosszabbítást.

A Hospinvest augusztus 15-én nyújtotta be engedélykérelmét az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz (ÁNTSZ). A működési engedély kiadásához az ÁNTSZ 3 kérdéskört vizsgál: megvannak-e a kórházban az ellátáshoz szükséges építészeti, tárgyi és személyi feltételek. A kérelem benyújtása óta az ÁNTSZ több pontosítást is kért a Hospinvesttől - mondta kérdésre válaszolva Deák Gábor.

A személyi feltételeket illetően az alelnök elmondta: megvan az az orvoslétszám, ami az ÁNTSZ engedélyhez szükséges. Igaz, lesznek olyan orvosok, akik nem a kórház alkalmazottai, hanem egy hozzájuk hasonló magán egészségügyi vállalkozáshoz tartoznak. A Hospinvest ezzel a céggel kötött szerződést.

A szocialista többségű Heves megyei közgyűlés 3 pályázó közül választotta ki február végén a Hospinvestet az egri kórház üzemeltetésére. A két vesztes pályázó közül a fideszes többségű egri önkormányzat többször tiltakozott az ellen, hogy az intézmény üzemeltetését egy profitorientált cég végezze. Azzal vádolták a megyei önkormányzatot: a pályázatot úgy írták ki, hogy az kifejezetten a HospInvest Zrt.-nek legyen előnyös.

Kórházvédő bizottság is alakult azokból az orvosokból és munkatársakból, akik nem akarnak a Hospinvest irányítása alatt dolgozni. A kórházvédők szerint a Hospinvest munkaszerződését olyan sokan, főleg orvosok nem írták alá, hogy a cég nem kaphatja meg az ÁNTSZ engedélyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!