Friss hírek

2008.08.29. 15:55

Hétfőn indul a túlsúlyos kamionok kiszűrése

<p>Közös közúti ellenőrzéseket tart szeptember 1-től a Vám és Pénzügyőrség, valamint a Magyar Közút Kht. A cél, hogy kiszűrjék a nehéz és túlsúlyos tehergépjárműveket, amelyek a burkolati károk mintegy 40 százalékát okozzák.</p>

Hétfőtől fokozottan ellenőrzik a nemzetközi forgalomban résztvevő tehergépjárműveket, és a vizsgálatok kiegészülnek a tengelysúly mérésével. A razziát az indokolja, hogy a 30 ezer kilométeres országos közúthálózaton a burkolati károk 40 százalékáért nehéz és túlsúlyos járművek tehetők felelőssé. A két szervezet azzal számol, hogy a közös fellépés hatására az ilyen járművek arányát a mostani 2,5 százalékról 1 százalékra tudják visszaszorítani. Az útvonalengedély nélkül közlekedő túlsúlyos járművek üzemben tartói 300 ezer forint közigazgatási bírságot kaphatnak - mondta a Független Hírügynökségnek Sipos Jenő, a Vám-és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője.

Az ellenőrzések első szakaszában az Európai Unió és a schengeni övezet külső határain kilépő nehézjárműveket szűrik ki a szakemberek. Később, a második körben a schengeni övezet belső határa közelében lévő mérőhelyekkel bővül az ellenőrzőpontok száma. Ennek feltétele, hogy a mérőállomásokat nagysebességű, burkolatba épített tengelysúly mérő detektorokkal szereljék fel. Ezek beszerzésére a Magyar Közút Kht. nyílt közbeszerzési pályázatot ír ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!