Friss hírek

2008.08.28. 18:34

FŐVÁROSI KÖZGYŰLÉS: Vita a 4-es metró építéséről

<p>A főváros vezetése arra számít, hogy Brüsszel elfogadja a 4-es metró támogatási kérelmét. A Fővárosi Közgyűlés csütörtök délutáni ülésén az ellenzéki képviselők viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy érvényes vasúthatósági engedély hiányában veszélybe kerülhet az uniós támogatás. Demszky Gábor főpolgármester a vitában azt mondta: mára kiderült, hogy több kivitelező is kevesebb pénzért vállalt munkákat, mint amennyiért el tudja végezni.</p>

A 4-es metróról szóló tájékoztató közgyűlési vitájában a Fidesz és a KDNP képviselői elsősorban a metróalagutat építő fúrópajzs leállásának okairól, a beruházás várható csúszásáról, az ezzel kapcsolatos felelősségről, illetve az építkezés költségeiről kérdeztek. Klados Gusztáv, a metróépítés operatív menedzsere elmondta: a Gellért téri állomást építő kivitelező elkésett egy átkötő alagút építésével, ezért változtatni akart az eredeti építési terven. Bár felhívták a figyelmét arra, hogy ez a módosítás engedélyköteles, ezt az álláspontot a Bamco nem fogadta el. A Nemzeti Közlekedési Hatóság a hiányzó engedély miatt leállíttatta az építkezést. Ennek ellenére a kivitelező elkezdett tovább dolgozni, ezért kellett ismét leállítani a munkát, amíg a módosításra nem lesz meg az engedély.

Klados Gusztáv elmondta: arra számít, hogy szeptember végére, október elejére meglesz a hiányzó dokumentum. A Fővám téri állomás csúszásával kapcsolatban az operatív menedzser közölte: a megálló építésének műszaki megoldása még mindig nem végleges, az ottani kivitelező szeptember 15-ig mutatja be az engedélyeztetési tervet. Hozzátette: szerinte talán márciusban, a legrosszabb esetben májusban érhet a fúrópajzs a Fővám térre. A pajzs leállításának költségeivel kapcsolatban úgy fogalmazott: kivitelező még nem jelezte, mennyi kötbérre tart igényt, külföldi metróépítések hasonló csúszásánál napi 20 ezer euró volt a kötbér.

Becker László metróbiztos közölte: arra számítanak, hogy Brüsszel elfogadja a 4-es metró eredeti támogatási kérelmét és az első összegek már ebben az évben lehívhatóak lesznek.

Demszky Gábor főpolgármester a vitában azt mondta: a helyzet nem váratlan, a Gellért téri leállásra már tavaly novemberben számítottak. A főpolgármester úgy fogalmazott: mára kiderült, hogy például az alagútfúrásnál, illetve a Gellért és a Fővám téri építkezésnél a kivitelezők kevesebb pénzért vállaltak munkákat, mint amennyiért azt el tudják végezni. Ezért állnak elő rendszeresen újabb igényekkel. Klados Gusztávra utalva a főpolgármester közölte: ezért fontos, hogy metróépítésnél ma már olyan szakembert is alkalmaznak, aki külföldi metróépítési tapasztalatai alapján pontosan átlátja, hogy a kivitelezők kérései közül melyek elfogadhatóak a főváros, mint beruházó számára.

Tarlós István, a Fidesz-frakció vezetője közölte: Klados Gusztáv válaszával szemben a közgyűlés elé került anyag ködös, nem tájékoztat pontosan, abból nem lehet megérteni, hogyan áll valójában a metróépítés. Az ellenzéki képviselő ezért azt javasolta, hogy a közgyűlés ne fogadja el a testület elé került tájékoztatót, ám ezt a testület szocialista-liberális többsége elutasította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!