Friss hírek

2008.08.25. 16:24

Évi 5 milliárd dollárt utalnak haza a szerbek- a miniszter befektetésre kérte a külföldön élőket

<p>A külföldön élő szerbek évente mintegy 5 milliárd dollárt (csaknem 800 milliárd forint) utalnak haza a rokonságnak- jelentette be a diaszpóráért felelős miniszter hétfőn. Szrdjan Szrecskovics hozzátette: ez az összeg a bruttó hazai termék (GDP) 17 százalékának felel meg. "Emiatt lehetséges az, hogy az országban sokan sokkal jobban élnek, mint az a statisztikai adatok alapján lehetséges volna"- tette hozzá a politikus. Mint mondta: a nyugatról hazautalt pénzeket vásárlásra költik az embere.</p>

A tárcavezető arra kérte a külföldre szakadt szerbeket, hogy fektessenek be a szerb gazdaságba, mert az gyors ütemben növekszik. Szrecskovics egyúttal azt ígérte, hogy megkönnyítik a cégalapítást, csökkentik a bürokráciát- ezzel ösztönözve az új befektetéseket. A szerb gazdaság tavaly 7,5 százalékkal nőtt, idén 6 százalékot jósolnak. Az inflációt 6,5 százalékosra tervezték 2008-ra, de szakértők szerint ennél magasabb lesz a pénzromlás.

A becslések szerint mintegy 3,5 millióra tehető azoknak a szerb állampolgároknak a száma, akik külföldön élnek. A legtöbben Németországban, Ausztriában, és más nyugati országokban, illetve Amerikában és Ausztráliában élnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!