Friss hírek

2008.08.28. 16:06

"...És látta Isten, hogy jó" - 4 milliárdot érő műkincsek Szegeden

<p>Öt évszázad bibliai tárgyú műkincseiből nyílik kiállítás hétfőn a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A négymilliárd forint értékű műtárgyak egy jelentős része Kassáról érkezett, de kiállítanak ötvöstárgyakat Lengyelországból, miseruhákat Pannonhalmáról. A Csongrád Megyei Múzeumok itáliai táblaképeket kölcsönöztek az "...És látta Isten, hogy jó" című bibliai műkincstárlatra - tájékoztatta csütörtökön a Független Hírügynökséget Papp Katalin, a kiállítás kurátora.</p>

A szegedi tárlatot a Biblia Évéhez kapcsolódva rendezi meg a Móra Ferenc Múzeum, mondta el Papp Katalin. A kiállítás anyagát a 14-18. században élt mesterek vallási témájú munkái adják. A tárlatra érkeztek műkincsek Kassáról, a lengyelországi Sandomierzi Püspökségből, a Pannonhalmi Főapátságból, valamint bemutatják a Szeged-Csanádi Püspökség, és a Csongrád Megyei Múzeumok értékes műtárgyait is.

A legnagyobb számban fafaragványokat láthat a közönség, amelyek többségét a Kelet-Szlovákiai Múzeumból kapta kölcsön a szegedi intézmény, árulta el a kiállítás kurátora. A kassai műkincsegyüttesből 33 gótikus és barokk műtárgy látható, köztük szárnyas oltárok, faszoborok és miseruhák, közölte Papp Katalin. A tárlat anyagában láthatók lesznek értékes ötvöstárgyak Pannonhalmáról, és 15-16. századi itáliai táblaképek a Csongrád Megyei Múzeumok gyűjteményeiből.

A kiállításon helyet kap a kifejezetten erre a tematikus tárlatra restaurált Angyali üdvözlet című késő reneszánsz kép is, hangsúlyozta a kurátor. A mestermunkát a közönség már láthatta a Múzeumok Éjszakáján, emlékeztett Papp Katalin. Az Angyali üdvözletet valószínűleg Giorgio Vasari, Michelangelo tanítványa készítette, de erről még vitáznak a szakemberek.

Az "...És látta Isten, hogy jó" című kiállítást bibliai idézetek és magyarázatok egészítik ki, hogy a látogatók teljes képet kapjanak a 14-18. századi vallási tárgyú műkincsek hátteréről, mondta el kérdésünkre válaszolva a kurátor.

A bibliai műkincs-tárlatot szeptember 2-a és 2009. február 22-e között nézhetik meg a látogatók a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!