Friss hírek

2008.08.29. 07:00

Életfogytiglan házi őrizetben az egykori argentin katonai diktatúra két tábornokának

<p>Életfogytiglanra ítélt csütörtökön egy argentin bíróság két volt tábornokot, akiket felelősség terhel az 1976 és 1983 közötti katonai diktatúra idején elkövetett bűntettekért. A bíróság a két tábornok koruk miatt, nem börtönre, hanem házi őrizetre ítélte.</p>

Tucuman volt katonai kormányzóját, a jelenleg 82 éves Antonio Bussi-t, és a jelenleg 81 éves volt tábornokot, Luciano Menendez-t emberrablás, kínzás és egy szenátor meggyilkolása miatt ítélték el. A 33 éves Guillermo Vargas Aignasse szenátort 1976. március 24-én, a katonai puccs kezdetén hurcolták el katonák az otthonából felesége és két kisgyereke szeme láttára, később pedig megölték.

Antonio Bussi azt mondta a tárgyaláson, hogy ő és főtiszt társai "háborút folytattak a lázadók ellen". Az argentin katonai diktatúra 7 éve alatt több mint 30 ezer ember tűnt el, többségüket brutálisan meggyilkolták. A mai napig több ezer eltűntet tartanak nyilván.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!