Friss hírek

2008.08.27. 20:32

Egy oltást ellenző vallási csoport a kanadai mumpsz-járvány egyik oka

<p>Kanadai járványügyi szakemberek egy vallási csoportig jutottak el, amikor nyomon követték az észak-amerikai ország nyugati részén kipattant mumpsz-járvány útját. Hivatalos szerdai bejelentés szerint egy olyan csoportról van szó, amely ellenzi az oltásokat arra hivatkozva, hogy az Isten elleni vétek.</p>

Eddig 116 biztos fertőzésről és 74 gyanús esetről tudnak a járványügyisek Vancouver térségében, ahol február eleján jelent meg a betegség. A mumpsz szövődménye lehet agyhártyagyulladás, süketség és adott esetben akár meddőség is. A kanadai szakemberek a betegség számának rohamos növekedésétől tartanak az iskolaév kezdete miatt.

A mumpsz, másnéven a járványos fültőmirigy-gyulladás Magyarországon egyike volt a gyermekkor leggyakoribb fertőző betegségeinek. Amióta minden egyes gyerek számára kötelező a védőoltás, a kór szinte teljesen eltűnt. A világ olyan részeiről, ahol nem alkalmaznak kötelezően védőoltást, elmondható, hogy a mumpsz általánosan elterjedt gyermekkori fertőző betegség, amely az esetek többségében a fültőmirigy és a többi nyálmirigy egy- vagy kétoldali fájdalmas duzzanatával jár. Kórokozója a Paramyxovirus parotitidis egy RNS-vírus.

A kanadai keresztény vallási közösség, amely ellenzi a védőoltást, Vancouvertől 100 kilométerre, Chilliwack közelében él. " Az a meggyőződésük, hogy a védőoltás elfogadása annak kimutatása lenne, hogy nem hisznek Isten erejében, hogy megvédi őket, ezért elutasítják a vakcinát."- mondta Elizabeth Brodkin, az egészségügyi hatóság egyik munkatársa. Brit Columbia Járványügyi Központja bejelentette, hogy egy különleges egységgel próbálják megakadályozni a kór további terjedését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!