Friss hírek

2008.08.14. 16:40

Egészségügyi Minisztérium: a Fidesz valótlanságokat állít

<p>Az Egészségügyi Minisztérium cáfolja a Fidesz csütörtöki állítását, a tárca szerint nem igaz, hogy a patikaliberalizáció megbukott, ellenkezőleg sikeresnek mondható. A minisztérium csütörtöki közleménye megdöbbentőnek és felháborítónak tartja, hogy a Fidesz minden szakmai ténnyel szemben valótlanságokat állít a gyógyszer-gazdaságossági törvény eredményeiről.</p>

A közlemény szerint hamis például az az állítás, miszerint nem csökkent a legfontosabb gyógyszerek ára. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár hivatalos adatai szerint tavaly 959 készítmény ára csökkent átlagosan 23 százalékkal. Idén az első negyedévében 512 gyógyszer, július 1-től újabb 407 termék lett olcsóbb és október 1-jétől ismét jelentős ármérséklődés várható majd.

A dokumentum szerint tavaly óta ráadásul olyan teljesen új hatóanyagokat támogat a tb amelyek segítséget jelentenek a vérzékenyeknek, az onkológiai, a hematológiai, a mozgásszervi, vagy éppen a szív-és -érrendszeri betegségben szenvedőknek. A közlemény mindezt összehasonlítja azzal az időszakkal, amikor a Fidesz volt kormányon: a tárca szerint 1998. és 2002. között teljesen lefékezték a modern gyógyszerek támogatását, így a betegek nem férhettek hozzá a korszerű gyógyszeres kezelésekhez.

A patikaliberalizációnak köszönhetően 279 közforgalmú, 27 fiók és 10 kézi gyógyszertár kapott engedélyt az alapításra és 693 helyen lehet patikán kívül is gyógyszert kapni. A közlemény szerint a folyamatosan nyíló új gyógyszertárak arra engednek következtetni, hogy ez az alapítóknak megéri. Pedig idén az első negyedévében több mint 200 nagyforgalmú patikát köteleztek összesen 34 millió forint szolidaritási díj befizetésére.

A kis patikáknak nem kell befizetniük semmit, ők támogatást kapnak, amelynek forrása nem csupán a nagy gyógyszertárak befizetése, hanem a központi költségvetésből biztosított összeg is, ez idén összesen 450 millió forint lesz - áll a közleményben.

A tárca reagált arra a fideszes felvetésre is, miszerint az egészségügyi kormányzatnak érdemi tárgyalásokat kellene folytatnia a gyógyszerész szakma képviselőivel. A dokumentum szerint a minisztérium folyamatosan konzultál a gyógyszeripar szereplőivel, a gyártókkal és a kamarával is. Csak az elmúlt hónapokban 5 miniszteri és államtitkári szintű, illetve 2 főosztályvezetői szintű egyeztetés volt Sőt, épp csütörtökön is egy ilyen tárgyalás zajlott az Egészségügyi Minisztériumban a Magyar Gyógyszerészi Kamara képviselőivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!