Friss hírek

2008.08.25. 10:29

Denverben ideiglenes fogdákkal készülnek a Demokrata Párt konvenciójára

<p>Denver városa több mint 2 millió dollárt költött a helyi rendőrség felszerelésének javítására, ideiglenes fogdákat állítottak fel, ahol az esetleges randalírozókat tartják majd fogva, miután 50 ezer látogatóra és 25 ezer tüntetőre számítanak a Demokrata Párt hétfőn kezdődő elnökjelölő konvenciójára - számolt be a Washington Post vasárnapi száma az előkészületekről.</p>

1968-ban Chicago-ban voltak utoljára jelentősebb zavargások a Demokrata Párt egy rendezvényén, de most újra a legrosszabb eshetőségre is felkészültek. Egyenként tárgyaltak a tervezett tüntetések vezetőivel, és a titkosszolgálatok is körbeszimatoltak, mire lehet számítani.

Ahogy arra a durva előválasztási kampányban számítani lehetett, az elmúlt hetekben nem sikerült helyreállítani a Demokrata Párt egységét, amely ma már csak alig mérhető 1 százalékkal vezet a republikánus jelölt előtt. Hillary Clinton híveinek egy része képtelen feldolgozni jelöltje vereségét, rossz néven vették, hogy Barack Obama nem segített visszafizetni a volt First Lady tetemes adósságát, amelyet az előválasztási kampányban gyűjtött össze, és felháborította őket, hogy Obama úgy jelölte alelnökének Joe Biden szenátort, hogy arról előzetesen nem egyeztetett Clintonékkal.

Sokan vannak azok is, akiket sokkol a tény, hogy afro-amerikai lehet az Egyesült Államok következő elnöke. Ezen kívül anarchistákra számítanak, az iraki háború radikális ellenzőire és a bevándorlók jogaiért küzdő csoportokra.
Denverben azt szeretnék, ha nem lennének összecsapások. Négy jelentős csoportosulást ismernek, amely a konvenció megzavarásának szándékával szervez demonstrációt. Ezek összlétszáma 25 ezer főre tehető.

Nem jó jel, hogy a múlt héten fehér port tartalmazó borítékot kapott egy választási iroda, négy alkalmazottat kórházba szállítottak, de ott megállapították, hogy a por ártalmatlan volt. A helyi lapok megszellőztettek néhány lehetséges forgatókönyvet, miszerint a tiltakozók tyúkketrechez láncolhatják magukat, gyorsan kötő cementtel eltorlaszolhatják az utcákat, és megfenyegetik az érkező delegáltakat. Egy városi tanácsos szerint egy anrchista csoport kibérelt egy házat, amelyet feltankolt vizelettel, amit majd ráfújnak a rendezvény helyszínére érkező tömegre.

A bejelentett tüntetőcsoportok mindegyike cáfolta, hogy ilyen terveik lennének. Ők inkább attól tartanak, hogy a rendőrség indokolatlanul, az erőszakmentes tüntetőkkel szemben is durván lép fel, és csúcstechnikával felszerelt fegyverek arzenálját veti be ellenük. A rendőrség tagadta, hogy gumilövedéket, ragadós filmet kilövő fegyvert, fülsiketítő hanghullámokat, a bőrön fájdalmat okozó mikrohullámú sugarakat lőnének majd a protestálókra. "Egér-macska játék" folyik" - nyilatkozta az egyik tiltakozó csoport vezetője, aki azt tervezi, hogy egy 50 ezer láb hosszúságú "szabadság ketrecben" tiltakozik majd a rendezvény helyszínén, a Pepsi Centeren kívül.

A rendőrség felkészült, a város 2,1 millió dollárt (mintegy 330 millió forint) költött személyes felszerelésük javítására. A nyár folyamán kommandósokkal megtöltött helikopterek csaptak le a városra egy tréning keretében. Egy nagy raktárépületet ideiglenes börtönökké alakítottak, elektromos védelemmel ellátva. Egy utazási iroda meneküléshez szükséges csomagokat adott el a helybelieknek, egy vállalat arra bíztatta őket, hogy a konvenció idejére meneküljenek el, amíg tudnak. A városi vezetés azt mondja, hogy urai helyzetnek, a negatív előrejelzések túlzóak, és minden rendben fog zajlani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!