Friss hírek

2008.08.22. 16:15

Debrecen tendert írt ki 18 villamos megvásárlására

<p>Debrecen önkormányzata nyílt közbeszerzési eljárást írt ki 18 azonos típusú, alacsony padlós, normál-nyomtávolságú, légkondicionált közúti csuklós villamos jármű, valamint a hozzákapcsolódó karbantartási eszközök, tartalék alkatrészek leszállítására - értesült a Független Hírügynökség.</p>

A beszerzés értéke mintegy 5 milliárd forint. A 18 villamos Debrecenben 2011-re megépülő új 2-es villamosvonalon közlekedik majd. A beruházás teljes költsége 17,7 milliárd forint, amiből 15,8 milliárd forint uniós és hazai támogatás, a többit önrészként kell előteremtenie a projektgazdáknak, Debrecennek és a város közlekedési vállalatának.

A Közlekedésfejlesztési Operatív Programon belül a kormány külön keretet különített el a nagyvárosok kötöttpályás közösségi közlekedésének fejlesztésére. A teljes összegből 7,8 kilométer új villamospályát, 12 akadálymentesített megállót, egy új kocsiszínt építenek meg, valamint 18 új, akadálymentesített villamost vásárolnak.

Július elején érkezett meg Brüsszelbe az első magyarországi uniós nagyprojekt, a debreceni 2-es villamosvonal beruházási tervének kérelmi dokumentációja. A projekt elbírásának hivatalos határideje három hónap, vagyis legkésőbb október elejéig döntés születhet.

A közbeszerzési tender elbírálása során a maximálisan elérhető pontok felét az egy férőhelyre vetített villamosjármű flotta ára teszi ki, de jelentősen esik latba a járművek alacsonyabb energia felhasználása, és a garancia időn belüli javítás költsége is.

Az ajánlatokat legkésőbb szeptember 30-ig lehet benyújtani, az eredményhirdetést október 17-re tervezik, míg a nyertessel a szerződést várhatóan október 27-én köti meg a kiíró. A győztes járműgyártónak 26 hónap alatt, vagyis 2010 végéig kell leszállítania a szerelvényeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!