Friss hírek

2008.08.22. 11:26

Budapest közlekedése akkor és most - újabb metrópalánk látható mától a fővárosban

<p>Egy óriáskép díszíti péntektől a Szent Gellért téren épülő metróállomás palánksorát Budapesten. A kortárs festmény része annak a kiállítás- és rendezvénysorozatnak, amellyel a metróépítők támogatni szeretnék a kultúrát és formálni a városképet - mondta a Független Hírügynökségnek Kiricsi Karola, a BKV szóvivője.</p>

Európa egyik legszebb és legkorszerűbb metrója épül Budapesten, amely a főváros XXI. századi szimbólumává válhatna. Éppen ezért az építtetők már a megvalósulás fázisában támogatják a modern művészetet, az újító kezdeményezéseket - fogalmazott Kiricsi Karola.

A Rákóczi téri állomás palánkjain már tavaly óta láthatóak modern képzőművészeti alkotások, valamint nemrég egy graffiti világverseny legjobb munkáiból is kiállítás nyílt ott. A Kálvin téren egy metrószerelvényt festettek fiatal művészek a palánksorra. A közeljövőben a Gellért téri óriásképhez hasonló, a fővárost bemutató alkotásokat terveznek a Fővám, a Kálvin és a Baross térre is.

A Szent Gellért téri kortárs festmény a "Budapest közlekedése akkor és most" címet kapta, tervezője és kivitelezője a THÉBA Művészeti Akadémia művészeti csoportja. Az alkotók vállalták a Kálvin és Fővám téri helyszínek szebbé tételét is. Az akadémia művészei szívesen fogadják a visszajelzéseket, ötleteket a theba.info oldalon.

A tervek között szerepel még az Etele téri, valamint a Népszínház utcai palánkok "graffiti legálfallá" (a graffitisek számára engedélyezett hely) nyilvánítása. A DBR Metró Projekt Igazgatóság szeretne még egy földalatti színházi előadást, illetve egy koncertet is szervezni ősszel - közölte a BKV Zrt. szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!