Friss hírek

2008.08.25. 11:51

Az oltás ellenére 3 új hepatitiszes megbetegedés Hajdúhadházon

<p>Az utóbbi egy hétben 3 olyan gyermek betegedett meg fertőző májgyulladásban Hajdúhadházon, akiket korábban már beoltottak hepatitisz ellen. Velük együtt június óta összesen már 17-en fertőződtek meg a Hajdú-Bihar megyei városban. A június-júliusi betegek azonban már gyógyultnak tekinthetők, így jelenleg 6 hepatitiszes szorul kezelésre - mondta a Független Hírügynökségnek Kohut Zsuzsa regionális tisztiorvos hétfőn.</p>

30 nap a lappangási ideje a hepatitisz A vírusnak, így az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szakemberei számítottak arra, hogy lesz még újabb megbetegedés. Kohut Zsuzsa szerint azonban az, hogy 3 már beoltott gyermeken ütött ki a kór jelzi: "nagyon masszív a vírus". Ennek ellenére nincs szükség különleges intézkedésekre, fontos viszont betartani a higiénés szabályokat, különösen az új fertőzöttek környezetében - tette hozzá.

A 17 fertőzött beteg közül 13 gyermek és 4 felnőtt. Az ÁNTSZ regionális intézete július végén több mint 2600 megelőző védőoltást adott be az 5 és 14 év közötti hajdúhadházi gyermeknek. Az oltás 30 nap után nyújt teljes védelmet, így a tisztiorvos reményei szerint várhatóan iskolakezdésre már egyetlen gyermek sem betegszik meg, és a fertőzést sem adja át társainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!